rusija stavila veto

OESS službeno završio promatračku misiju u Ukrajini

28.04.2022 u 22:35

Bionic
Reading

Organizacija za suradnju i sigurnost u Europi (OESS) u četvrtak je i službeno okončala promatračku misiju u Ukrajini nakon osam godina jer je Rusija 31. ožujka stavila veto na produljenje mandata

OESS "će odmah poduzeti mjere za okončanje misije", navodi se u priopćenju glavnog tajništva sa sjedištem u Beču.

"Stajalište Rusije nije nam ostavilo izbor", rekao je poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau.

Sve odluke OESS donosi konsenzsom, a Moskva je prije nešto manje od mjesec dana blokirala produljenje misije koja je počela 2014. nakon dugih pregovora Zapada i Rusije.

Njezina je zadaća bila nadzirati primjenu prekida vatre između Ukrajine i proruskih separatista na istoku te zemlje, u regijama Doneck i Lugansk.

Pravno su je potvrdile i Moskva i UN u sklopu Sporazuma iz Minska. Od tada je OESS bio jedina međunarodna instanca koja je dokumentirala stanje na terenu. 

No promatrači, njih više stotina iz desetak zemalja, evakuirani su nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Njihove su aktivnosti prestale 1. travnja.

Dva su promatrača poginula u osam godina:  Amerikanac Joseph Stone poginuo je u eksploziji 2017., a Ukrajinka Marina Fenina u bombardiranju  Kijeva 1. ožujka kada je počela ruska agresija 

OESS-ovo je sjedište u Beču otkako je uspostavljen 1975. u vrijeme hladnog rata sa zadaćom poticanja dijaloga između Istoka i Zapada.

Sada OESS ima 57 država članica, a među njima su i članice NATO-a i države iz ruske sfere.