ostaje ravnatelj

Kičić podnio ostavku na dužnost v.d. ravnatelja ustanove IMZ-a

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 14.06.2018 14:35
  • Objavljeno 14.06.2018 u 14:35
Dubravko Kičić

Dubravko Kičić

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Dubravko Kičić, v.d. ravnatelja Imunološkog zavoda (IMZ), potvrdio je u četvrtak Hini da je podnio ostavku na dužnost ravnatelja ustanove IMZ, no ostaje i dalje na funkciji ravnatelja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d.

Kičić ističe da je njegova ostavka u skladu s namjerom preoblikovanja ustanove IMZ natrag u trgovačko društvo, što je povezano s ulaskom Grada Zagreba u strateško partnerstvo s Vladom za pokretanje proizvodnje u IMZ-u. U međufazi odvajaju se funkcije ravnatelja ustanove i trgovačkog društva, kojem na čelu ostaje Kičić.

Kao preduvjet za to, na današnjoj sjednici Vlade izvan snage je stavljena odluka Vlade Zorana Milanovića iz srpnja 2015. o preoblikovanju trgovačkog društva u ustanovu.

Cilj je u konačnici prekinuti trogodišnju pravnu zavrzlamu s dva pravna subjekta - javnom ustanovom pod okriljem države, u koju je 2015. prebačeno 160 radnika koji dobivaju plaću iz proračuna, te trgovačkim društvom koje je zadržalo imovinu i milijunske dugove.

Po modelu strateškog partnerstva Zagreba s Vladom Grad Zagreb će dokapitalizirati IMZ sa 110 milijuna kuna, moguće i u tranšama, kako bi se podmirile obveze prema dobavljačima od 35 milijuna kuna, te pokrenula proizvodnja virusnih cjepiva na postojećim lokacijama i ugovorna proizvodnja krvnih derivata izvan pogona IMZ-a do izgradnje pogona na novoj lokaciji.

Kičić kaže da je njegova ostavka prirodan korak u restrukturiranju IMZ-a jer mu je angažman i dosad bio fokusiran na dovođenje u red trgovačkog društva, kako bi Zagreb imao što čišću situaciju za ulazak u partnerstvo.

Očekuje da će s ponedjeljkom početi teći rok od 90 dana detaljne pravne i financijske analize IMZ-a te analize tržišta, nakon čega, ako se sve pozitivno usvoji i dogovori, očekuje prvu tranšu financijskih ulaganja u IMZ d.d.

Model financiranja prve faze podrazumijeva i pokretanje proizvodnje, a druga faza izgradnju novih pogona. Plan je da IMZ ubuduće bude trgovačko društvo, što je i bio prije srpnja 2015. kada su u jednom danu radnici prebačeni u javnu ustanovu.

Radnici će dobiti ponudu da ponovno prijeđu u IMZ d.d., a država će morati zbrinuti sve radnike koji ne budu htjeli prihvatiti nove ugovore.

"U međufazi nitko od radnika neće ostati bez plaća, u dokumentu o modelu strateškog partnerstava stoji da se Vlada obvezuje nastaviti financirati poslovne operacije i radnike, od kojih nitko neće ostati u vakuumu. Javna ustanova IMZ funkcionirat će sve dok se cijela tranzicija ne obavi uspješno, dok i zadnji radnik ne bude zbrinut po profesionalnim željama ili po želji za umirovljenjem", poručuje Kičić.

Sindikalna povjerenica u IMZ-u Lidija Jagarinec poručuje kako je radnicima bitno da nastave i dalje primati plaće, a nije upoznata s time kako će se to ostvarivati.

"Velika je pravna zavrzlama. Sve su oči uprte u Grad koji bi navodno trebao dati odgovarajući novac za pokretanje proizvodnje, koja sada već pet godina stoji. Kao socijalni partner, sindikat će tražiti da se sva prava radnika u novim ugovorima priznaju u kontinuitetu", rekla je Jagarinec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!