PODNIO PRIGOVOR

Kerum traži grafološko vještačenje nevažećih listića u Splitu

05.06.2017 u 13:00

Bionic
Reading

Željko Kerum izgubio je izbore u Splitu za nešto više od tisuću glasova. Kako je bio neuobičajeno velik broj nevažećih listića, Kerum je odlučio uputiti prigovor izbornom povjerenstvu, a najavio je i podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja

Andro Krstulović Opara (HDZ) u Splitu je u utrci za gradonačelnika ostavio Željka Keruma iza sebe za 1089 glasova. Semafor je na kraju pokazao: Opara 26.642, Kerum 25.553, uz 5491 nevažeći listić, odnosno 9,51 posto.

Upravo taj, neuobičajeno velik postotak nevažećih listića nagnao je Keruma u izbornoj noći da ustvrdi kako se radi o prevari jer njegovim promatračima nije bio dozvoljen pristup biralištima, da su 90 posto nevažećih listića prekrižili HDZ-ovi ljudi u odborima te da će se zbog svega žaliti izbornom povjerenstvu.

Dan kasnije, rečeno-učinjeno. Za tportal Kerum je potvrdio da je prigovor upućen i da traži grafološko vještačenje svih nevažećih listića, ali i da njegov tim radi na pisanju kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja.

  • +4
Izborni stožer Željka Keruma Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

'Ići ćemo na Ustavni sud i do Strasbourga ako treba', kazao je Kerum.

Od Ane Lovrin, zamjenice predsjednika Državnog izbornog povjerenstva (DIP), doznajemo da nadležno gradsko povjerenstvo nakon zaprimanja prigovora ima 48 sati za donošenje odluke o njemu.

'Na njihovu odluku može se podnijeti žalba Ustavnom sudu. Praksa Ustavnog suda kaže da mala ili neprimjerena razlika nije razlog za ponovni pregled listića, ali uvijek treba uzeti u obzir to da je svaka situacija slučaj za sebe. Ne mogu komentirati konkretan slučaj jer će o njemu odlučiti nadležno izborno povjerenstvo', pojasnila je Lovrin.

Prosjek nevažećih listića na nivou Hrvatske, prema podacima DIP-a, u prvom krugu lokalnih izbora bio je nešto veći od četiri posto, dok je broj nevažećih listića u Splitu za izbor gradonačelnika bio 2,26 posto, odnosno 1557 uz bolju izlaznost (45,51 posto) nego u drugom krugu (38,07).