POKUŠAVA PREVESLATI LINIĆA

Kerum prebacuje imovinu, napustila ga i sestra Nevenka!

08.08.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Prodajom svih 11 samoposluga na području Zagreba splitski gradonačelnik Željko Kerum nastavio je provoditi 'izlaznu strategiju' iz biznisa koji ga je stvorio: na bubnju je doslovce sva imovina koju je svojedobno procjenjivao na 300 milijuna eura, a ostatak nekadašnjeg trgovačkog carstva već je prebačen na novu tvrtku Kerum trgovina. Obveze, dugovanja i krediti debelo su premašili vrijednost samih Kerumovih tvrtki pa je očito da će u operaciji njegovog spašavanja mnogi nastradati. Kako doznajemo, dogodile su se i donedavno nezamislive promjene unutar same tvrtke Kerum: otprije dvadesetak dana ne vodi je donedavno nezamjenjiva sestra Nevenka Bečić, već je za direktora imenovan brat Jure Kerum

Najugroženiji su dobavljači njegovih trgovina, kojima Kerum duguje milijunske iznose, a kojima je ovih dana ponuđeno potpisivanje novih ugovora s Kerum trgovinom i neizravno poručeno da zaborave stare dugove. Javno je istupila tek tvrtka Sardina s Brača, koja je najavila tužbu zbog neplaćenih 700 tisuća kuna, a u dugačkom redu čekaju i brojne male građevinske tvrtke koje je izvođenje radova na izgradnji Jokera i rekonstrukciji hotela Marjan dovelo na rub propasti.

Kerumovih tvrtki nema na popisu dužnika koji je objavila Porezna uprava, no javna je tajna da su prezadužene brojnim kreditima za hotel Marjan. Banke su zatvorile slavinu pa za odobravanje novog kredita od četrdesetak milijuna eura traže znatno veći polog.

U novoj tvrtki Kerum trgovina kao jedini osnivač vodi se Kerumov nećak Josip Sapunar, osoba ovlaštena za zastupanje je Josip Kerum, također dio gradonačelnikovog obiteljskog klana, a samoga gazde formalno nema nigdje. Čini se da je splitski gradonačelnik pronašao način na koji izigrati ministra financija Slavka Linića i njegov Opći porezni zakon, po kojemu je osobama koje su svoje tvrtke dovele do propasti zabranjeno osnivati nove, jednako kao i članovima njihove uže obitelji.

Kerum, naime, državi po svemu sudeći ne duguje ništa, njegovi nećaci ne spadaju u užu obitelj, a dugove prema dobavljačima vrlo lako može proglasiti nenaplativima, što je ionako slučaj s velikim dijelom od 50 milijardi kuna, koliko u ovom trenutku ukupno iznose neplaćeni računi u Hrvatskoj.

Iako je prije samo tri mjeseca sam Kerum najavio da 'prodaje hotel Marjan kako bi novac vratio u trgovinu', danas se događa potpuno suprotno: nedovršeno betonsko čudovište na splitskoj Zapadnoj obali, naime, gradonačelnik nije uspio uvaliti poduzetniku Danku Končaru, propala je i ideja da ga preuzme bogata obitelj Lukšić - kojoj su kao dodatak ponuđene i gradske dionice Hajduka, doslovno na poklon - pa sve doista miriše na početak kraja.