VELIKO OTKRIĆE

Kepler-452b, planet koji je dosad najsličniji Zemlji

23.07.2015 u 22:26

Kepler-452b

Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

Bionic
Reading

NASA je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare priopćila kako je otkriven do sada najsličniji planet našoj Zemlji. Novi je planet izvan našeg zvjezdanog sustava otkrio teleskop Kepler.

Na današnjoj su konferenciji sudjelovali John Grunsfeld, bivši astronaut i suradnik u NASA-inoj Upravi za znanstvene misije, Jon Jenkins, analitičar podataka s teleskopa Kepler u NASA-inom centru Ames, Jeff Coughlin, znanstvenik s instituta SETI, te Didier Queloz, profesor astrofizike na Sveučilištu Cambridge.

'Danas smo napravili mali korak prema odgovoru na pitanje 'jesmo li sami u svemiru?'. Usto, zahvaljujući teleskopu Kepler možemo otkriti planet koji se nalazi unutar naseljive zone, to jest udaljenosti od matične zvijezde koja podržava tekuću vodu.' kazao je John Grunsfeld.

Teleskop Kepler omogućio je znanstvenicima veliko veselje otkrićem planeta Kepler-452b.

'Danas objavljujemo pronalazak planeta koji je jako blizak rođak Zemlje. Zasad najbliži. To je Zemlja 2.0', izjavio je Grunsfeld.

Kepler-452b

'Riječ je o planetu koji je 1,5 puta veći od Zemlje pa je vjerojatno stjenovit. Osim toga, idealne je udaljenosti od svoje zvijezde pa je vjerojatno naseljiv. Veličina njegove orbite jako je slična Zemljinoj, a njegov sunčev sustav vrlo je sličan našem. Kepler-452b je star šest milijardi godina te prima deset posto više energije od svoje zvijezde nego Zemlja od Sunca.' opisao je ukratko otkriće Jon Jenkins.

Dodao je kako Kepler-452b, zahvaljujući svom dugom boravku u naseljivoj zoni svoje zvijezde, može održavati život ili ga je u jednom trenu čak i održavao. Zanimljivo je kako je duljina godine kod Keplera-452b slična Zemljinoj - 385 dana.

Više o planetu Kepler-452b možete saznati na službenim stranicama NASA-e