OPTUŽBE POBUNJENIKA

Kemijsko oružje prebačeno na sirijske aerodrome

24.07.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Sirijski pobunjenici optužili su režim predsjednika Bašara al-Asada da prebacuje kemijsko oružje prema zračnim lukama uz granicu, dan nakon što je Damask zaprijetio da će koristiti to oružje u slučaju strane agresije

'Mi savršeno znamo gdje se nalazi kemijsko oružje i kako je raspoređeno', priopćilo je zapovjedništvo sirijskih pobunjeničkih snaga, dodajući da je dio oružja Asad premjestio oko zračnih luka uz granicu. Nije pojašnjeno o kojoj se granici radi.

'Po našim informacijama, režim je počeo već prije nekoliko mjeseci premještati oružje za masovno uništenje.. s ciljem pritiska na regiju i međunarodnu zajednicu', dodaje se.

Sirijski režim u ponedjeljak je prvi put priznao da ima kemijsko oružje te zaprijetio da će ga koristiti u slučaju zapadne vojne intervencije, ali nikad protiv civila.

'Sirija nikada neće koristiti kemijska oružja protiv Sirijaca što god da se događa', rekao je Džihad Makdisi na konferenciji za tisak koju je prenosila državna televizija.

'Bilo kakva kemijska ili biološka oružja nikada neće biti korištena tijekom krize u Siriji bez obzira na razvoj događaja', rekao je Makdisi. 'Ta oružja skladište i čuvaju sirijske vojne snage, pod njihovim su izravnim nadzorom i nikada neće biti uporabljena osim ako se Sirija ne suoči s vanjskom agresijom'.

Bijela kuća upozorila je sirijski režim da će počiniti tragičnu pogrešku ako upotrijebi kemijsko oružje.