REAKCIJA NA NAPISE

KBC Zagreb: Ne otkazujemo operacije

22.10.2010 u 15:49

Bionic
Reading

'Nije točno da se u Kliničkome bolničkom centru Zagreb primaju samo hitni pacijenti i da se otkazuju operativni zahvati zbog mjera štednje', izjavio je danas ravnatelj te najveće hrvatske bolnice akademik Željko Reiner u povodu napisa u jednom dnevnom listu

Reiner je na konferenciji za novinare, na kojoj su bili i čelnici svih kirurških klinika, rekao da se štednja provodi na druge načine - od ušteda u energiji i telefonskim uslugama do postizanja nižih i povoljnijih cijena s dobavljačima potrošnog materijala.

Podaci govore, navodi Reiner, da je broj operacija u bolnici na razini prosječnog dana, pa je tako danas obavljeno desetak neurokirurških, dvadesetak ginekoloških, desetak ortopedskih te dvadesetak operacija u klasičnoj kirurgiji.

Ravnatelj također ističe da su sve kirurške klinike u ovoj godini povećale broj operacija te uvele nove tehnologije i poboljšale kvalitetu usluge, zbog čega je u prvih devet mjeseci potrošeno 30-ak milijuna kuna više nego 2008. godine.

Reiner je upozorio da 'tendenciozni napisi u novinama mogu u pacijenata izazvati nepotrebnu paniku' te je još jedanput ponovio da pacijenti nemaju razloga za to jer će biti uredno primljeni i operirani. Te su njegove riječi potvrdili i svi nazočni predstojnici kirurških klinika.

'Večernji list objavio je danas da se u toj bolnici odgađaju operacije zbog tehničkih razloga, iza čega se krije nedostatak novca. Također se navodi da je uprava bolnice prije mjesec dana zatražila po klinikama da se smanji potrošnja od 30 do 50 posto zbog probijanja limita proteklih mjeseci.