preventivni pregledi

KBC Split dobiva Genetsko savjetovalište: Zdravi građani moći će se testirati na određene vrste raka

15.08.2022 u 15:31

Bionic
Reading

KBC Split ove bi jeseni trebao dobiti Genetsko savjetovalište u kojem će se zdravi građani, uz plaćanje moći testirati na određene vrste raka, što će im na vrijeme omogućiti preventivne preglede, doznaje se u kliničkom Laboratoriju za molekularnu patologiju

Genetsko savjetovalište djelovat će u sklopu Laboratorija za molekularnu patologiju kliničkog Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u kojem se testiranja sada obavljaju samo putem uputnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

No, plan je od jeseni realizirati i testiranja kod zdravih ljudi koji će, uz plaćanje moći sami zatražiti genetsko testiranje, rekao je Hini specijalist patološke anatomije i voditelj Laboratorija za molekularnu patologiju Nenad Kunac. Objasnio je da da će primjerice neka osoba koja je u obitelji već imala karcinom dojke moći doći na testiranje i provjeriti postoji li u njemu BRCA1 gen zbog kojeg bi mogla dobiti karcinom dojke.

'To što ćemo pokrenuti na jesen zove se Genetsko savjetovalište za zdrave ljude koji u obitelji imaju nekoga s nekim malignim stanjem, pa će moći doći kod nas i to provjeriti kako bi mogli ići na preventivne preglede', rekao je liječnik. S obzirom da je riječ o dijagnostičkoj struci, testiranja su preko uputnice zasad dostupna pacijentima koji imaju dijagnozu ili postoji sumnja, kaže Kunac.

  • +15
KBC Split Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

U tom laboratoriju godišnje se obavi i do 3000 genetskih testiranja, primjerice na onkogene ili sekvencioniranje sljedeće generacije na BRCA1 i BRCA2 gene. Rade također testiranje mikrosatelitske nestabilnosti, te široki broj metoda kojim se određuje mutacijski status kod bolesnika koji imaju limfome ili leukemiju.

Također imaju mogućnost testiranja farmakogenomike kojom se određuje kako će netko reagirati na određene lijekove. 'Ne mora biti niti sama bolest nego može biti samo određivanje hoće li lijek biti učinkovit ili ne', zaključio je Kunac.