PRVI SLUČAJ U SUSJEDSTVU

Kazneno prijavljen Slovenac koji je izveo eutanaziju

07.01.2015 u 12:09

Bionic
Reading

Liječnik ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC), osumnjičen da je 83-godišnjem pacijentu dao mješavinu kalija i morfija i tako mu, na želju njegove rodbine, skratio život, prijavljen je policiji zbog nezakonite pomoći pri smrti i privremeno je udaljen s posla

Kako u srijedu navode slovenski mediji, to je prvi slučaj pokretanja kaznenog i disciplinskog postupka zbog eutanazije protiv nekog člana medicinskog osoblja u najuglednijoj slovenskoj medicinskoj ustanovi, ali i u Sloveniji uopće.

Pomoć u smrti pacijentima, pa i onima koji se nalaze u terminalnom stadiju bolesti i koji to sami žele, u Sloveniji je kodeksom medicinske deontologije još uvijek zabranjena, iako postoje i mišljenja da bi u nekim slučajevima eutanaziju trebalo dopustiti.

'Liječniku koji aktivno sudjeluje u eutanaziji prijeti gubitak licence, ali je moguće izreći i blažu mjeru ako se radi o složenom slučaju', rekla je za ljubljanski dnevni list Dnevnik dr. Danica Rotar Pavlič iz pravno-etičkog povjerenstva Liječničke komore, upozorivši na praksu u nekim državama da liječnik smije 'ubrzati smrt' ako tako želi pacijent ili njegovi bližnji.

Sporni slučaj eutanazije dogodio se uoči Nove godine, a radilo se o pacijentu koji je doživio tešku kap i imao niz drugih teških neuroloških bolesti pa se očekivalo da će preživjeti još samo nekoliko dana, a u trenutku kad mu je dano sredstvo koje je ubrzalo smrt nije bio pri svijesti.

Predsjednik povjerenstva za interni nadzor tog slučaja, patolog Jože Balažic, izjavio je da liječnik unatoč svim okolnostima nema dopuštenje da pacijentu namjerno skrati život.

Suprotno tome, postoje mišljenja da bi u pitanju eutanazije trebalo promijeniti etički kodeks i dopustiti skraćivanje života teških pacijenata koje čeka smrt, ako to oni sami i njihovi bližnji izričito žele i ako se tako može spriječiti da umru u teškim mukama, navode slovenski mediji.