ŽMAK & ŽMAK

Kaznene prijave zbog malverzacija u Glasu Istre

28.03.2011 u 15:33

Bionic
Reading

Temeljem zahtjeva Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Puli te podnijete kaznene prijave Ministarstva financija i Porezne uprave, policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU Istarske proveli su kriminalističko istraživanje nad poslovanjem Glasa Istre d.o.o. te Željkom Žmakom (75) i Draženom Žmakom (52) koje se sumnjiči da su poslovanje prezaduženog poduzeća prenijeli na tvrtke-kćeri ne podmirivši obaveze, između kojih i 7,4 milijuna kuna Poreznoj upravi

'Provedenim istraživanjem, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su Ž. Ž. kao predsjednik Uprave i  D. Ž. kao član Uprave trgovačkog društva iz Pule, iako su znali da društvo ima dospjele nepodmirene obveze prema više vjerovnika, tijekom veljače prošle godine prenijeli poslovanje trgovačkog društva na društva-kćeri, na način da su sklopili dva Ugovora o prodaji imovine i prijenosu prava, kojima je matično društvo društvima-kćerima prodalo materijalnu i nematerijalnu imovinu i zalihe robe za oko 15,8 milijuna kuna te prenijelo prava i ugovore o; zakupu poslovnih prostora, kupnji i nabavi trgovačke robe, komisionoj prodaji tiskovine, tiskanju, uslugama informacijskih agencija, oglašavanju i promidžbenim uslugama i druge poslovne ugovore te pravo izdavanja glasila i oglasnika, kao i ugovore o radu s djelatnicima društva', izvijestila je PU Istarska.

Na taj su način, u uvjetima prezaduženosti i insolventnosti trgovačkog društva, pogoršali imovno stanje Glasa Istre i time umanjili mogućnost namirenja više svojih vjerovnika, među kojima je i Ministarstvo financija – Porezna uprava, Područni ured Pazin, s tražbinom temeljem neplaćenih poreza i doprinosa u iznosu od najmanje 7,4 milijuna kuna. Poslovne udjele u društvima – kćeri Glas Istre novine d.o.o. i Glas Istre trgovina d.o.o., prijavljeni su kasnije prodali za po jednu kunu.

'Zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo povrede tuđih prava, protiv 75-godišnjaka i 52-godišnjaka podnijeto je posebno izvješće nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Puli', izvijestila je PU Istarska.