HND OSUĐUJE SANKCIJE

'Kazna Maji Sever je cenzorsko zastrašivanje novinara HRT-a'

28.04.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je jučerašnjom odlukom Uprave HRT-a o upozorenju na mogućnost otkaza o radu urednici HTV-a Maji Sever. Još veću sablazan izaziva, ističe predsjednik HND-a Zdenko Duka, što tu odluku potpisuje Marko Ugarković, član Uprave HRT-a koji je prije mjesec i pol javno obznanio svoju ostavku

U priopćenju što ga potpisuje Zdenko Duka upozorava se javnost da je ovdje riječ o pokušaju cenzuriranja rada Maje Sever, ali i svih onih novinara koji katkad kritiziraju rad Uprave i Uredništva HTV-a.

Podsjetimo, Maja Sever je dobila upozorenje pred otkaz zbog toga što je u emisiji 'Hrvatska uživo', koja se 4. siječnja bavila oduzimanjem crkvenih ovlasti don Ivanu Grubišiću, navodno prekršila profesionalne standarde, etička načela pa i zakon. Pravna služba koja je provodila proceduru kažnjavanja i Uprava HRT-a novinarki i voditeljici spomenute emisije zamjeraj što je u emisiji kao gosta imala samo Dragu Pilsela koji je branio don Grubišića i oštro kritizirao odluku splitskog nadbiskupa mons. Marina Barišića koji je don Ivanu Grubišiću zbog političkog angažmana oduzeo ovlasti.


Pravna služba i Uprava HRT-a zaključili su da u emisiji nije bio primjereno zastupljen stav Splitsko-makarske nadbiskupije, iako je pročitano priopćenje Informativne katoličke agencije o oduzimanju ovlasti, a Pilsel je to onda komentirao.

Predsjednik HND-a Duka ističe kako je očito da su se pravna služba i Uprava HRT-a takvim pristupom problemu i drakonskom kaznom novinarki najizravnije umiješali u uređivanje emisije. Posebno jer se primjedbom o navodnom neprofesionalnom pristupu, koja je stigla iz Agencije za elektroničke medije, uopće nije bavilo Etičko povjerenstvo HRT-a koje je pozvano da odlučuje o pitanjima profesionalizma i etike.

HND smatra da Maja Sever nije u spornoj emisiji 'Hrvatska uživo' učinila ni jedan urednički propust. Strukovnoj novinarskoj organizaciji je neprihvatljivo što Uprava HRT-a selektivno kažnjava novinare i urednike javne televizije: naime, jedne se drastično kažnjava zbog sitnica, dok drugima, unatoč velikim propustima, javno zahvaljuje i imenuje ih na ključna mjesta.