izmjene zakona o zaštiti pučanstva

Kazna do 10.000 kuna za čelnike institucija koji krše odluke o covid potvrdama, hoće li biti izrečene Bulju, Petrini i Milanoviću?

18.11.2021 u 23:08

Bionic
Reading

U petak bi trebale biti predstavljene izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se uvesti novčano kažnjavanje zbog kršenja odluke Stožera civilne zaštite o covid potvrdama

Kako doznaje Jutarnji list, u Zakonu će sada izrijekom biti navedene kazne za odgovorne osobe u pravnim osobama koje ne primjenjuju odluke Stožera o covid potvrdama. I aktualna verzija Zakona predviđa novčano kažnjavanje odgovornih osoba za kršenje odluka Stožera, za što se predviđaju kazne od tri do deset tisuća kuna. No, sada će se izrijekom navesti da se to odnosi i na covid potvrde, koje se dosad ne spominju u tom dijelu Zakona.

Novim bi se izmjenama Zakona omogućilo novčano kažnjavanje sinjskog gradonačelnika Mire Bulja ili načelnika općine Primošten Stipe Petrine koji odbijaju provesti u djelo odluke Stožera. Među one na koje bi se mogle odnositi zakonske izmjene, piše Jutarnji list, je i predsjednik RH Zoran Milanović, no to je upitno zbog Ustavne odredbe po kojoj predsjednik države ima imunitet nepovredivosti. U svakom slučaju, vrlo je vjerojatno da će to postati novi kamen spoticanja i predmet prepucavanja između Banskih dvora i Pantovčaka.

  • +7
Covid potvrde Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Prije manje od godinu dana u Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti je unesena obaveza poštivanja mjere nošenja zaštitne maske za lice, te zabrane ili ograničenja održavanja javnih događanja i/ili okupljanja, te zabrane ili ograničenja održavanja privatnih okupljanja. Kazne za pravne osobe koje krše odluke Stožera kreću se od 30.000 do 80.000 kuna, a za fizičke osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi kazne su od tri do osam tisuća. Kaznom od 500 kuna kažnjava se fizička osoba koja ne nosi zaštitnu masku za lice na pravilan način, od pet do deset tisuća vlasnik privatnog prostora ako dopusti ili organizira održavanje privatnog okupljanja protivno zabranama ili ograničenjima.

  • +17
Prosvjed protiv covid mjera na Markovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Kaznom od 30.000 do 40.000 kuna može se kazniti za prekršaj pravna osoba ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih i privatnih događanja i okupljanja, a odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao i fizička osoba obrtnik te fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost od 5000 do 10.000 kuna za kršenje zabrana o okupljanjima.