RATNI ZLOČINAC I SILOVATELJ

Katoličkom svećeniku 25 godina zatvora

27.02.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Svećenika Emmanuela Rukunda Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene u Ruandi (ICTR) osudio je u petak na 25 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid, ubojstva i progon

"Rukundovi postupci su doista dio genocida. Počinio je te zločine s nakanom da djelomice ili potpuno istrijebi etničku skupinu Tutsija", rekao je Joseph Asoka de Silva, nakon čitanja presude na sudu sa sjedištem u Arushi, u Tanzaniji.

Kako se navodi u presudi, svećenik (50) je u travnju 1994. zajedno s vojnicima i pripadnicima Interhamwe (radikalna milicija Hutua) sudjelovao u otmici Tutsija koji su potražili sklonište u zgradi sjemeništa sv. Leona u Gitarami, u središtu Ruande. Nekoliko tih Tutsija zatim je pogubljeno.

Sudbeno vijeće usto je zaključilo da je svećenik 'spolno napastovao svjedokinju iz plemena Tutsi' koja je u svom svjedočenju rekla da ju je pokušao silovati.

Rukundo, vojni kapelan tijekom genocida, uhićen je u Švicarskoj u srpnju 2001. Suđenje mu je počelo 15. studenog 2006.

ICTR je sudio još dvojici katoličkih svećenika: Athanaseu Serombi koji je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor i Hormisdasu Nsengimani za kojeg je tužiteljstvo 12. veljače zatražilo kaznu doživotnog zatvora.

U genocidi u Ruandi, po podacima UN-a, od travnja do srpnja 1994. ubijeno je 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika manjinskog plemena Tutsi i umjerenih Hutua. Zadaća ICTR-a sa sjedištem u Tanzaniji je pronaći i osuditi glavne krivce.