ODLUKA BRITANSKOG SUCA

Katolička crkva odgovorna za delikte svećenika!

08.11.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Britanski Visoki sud pravde odlučio je da Katolička crkva može snositi pravnu odgovornost za nedjela koje počine njihovi svećenici. Odluka suca Alistaira Geoffreyja MacDuffa od opće je važnosti za tužbene zahtjeve protiv Katoličke crkve

Iako je odluka londonskog suda proistekla iz slučaja seksualnog zlostavljanja koje je počinio svećenik, podrazumijeva se da će ona imati utjecaj na ostale tužbe protiv Katoličke crkve.

Sudac MacDuff presudio je u korist 47-godišnje žene koja tvrdi da je kao dijete bila žrtva seksualnih napada sada već pokojnog Wilfreda Baldwina, katoličkog svećenika iz Portsmouthske biskupije. Zlostavljanje se događalo u dječjem domu u Hampshireu, koji su vodile časne sestre.

Sudac je donio preliminarnu odluku da Crkva 'može biti posredno odgovorna' za navodna nedjela oca Baldwina.

Upravitelji Fonda Rimokatoličke biskupije Porsmoutha - tuženika u ovom slučaju - imaju pravo na žalbu.

U ime okrivljenika, odvjetnik lord Faulks s počasnom titulom zastupnika Krune, rekao je da Katolička crkva 'seksualnom zlostavljanju pristupa iznimno ozbiljno i u potpunosti je posvećena njegovom iskorjenjivanju'. Preliminarna odluka donesena je temeljem interpretacije zakona, rekao je, naglašavajući da Crkva ne bježi od odgovornosti za seksualno zlostavljanje.

Za vrijeme saslušanja u srpnju, Elizabeth-Anne Gumbel, odvjetnica tužiteljice koja također nosi počasnu titulu zastupnice Krune, rekla je sucu da treba utvrditi može li Crkva 'uopće ikada snositi posrednu odgovornost u ikakvoj situaciji i za ikakav delikt'.

To je, kako je rekla, 'uistinu veoma široko pitanje'.

Odvjetnici navodne žrtve napominju da je po prvi put ikada od suda zatraženo da odluči je li 'odnos između katoličkog svećenika i njegova biskupa srodan poslovnom odnosu'.