GUŽVA U LONDONU

Katedralu zatvorili zbog prosvjednika

21.10.2011 u 18:43

Bionic
Reading

Prosvjednici su zakrčili pristup londonskoj katedrali sv. Pavla – tako barem tvrdi dekan Knowles

Prošlo je gotovo tjedan dana otkad su prosvjednici u sklopu globalnih prosvjeda pod nazivom 15.O u Londonu zauzeli park uz zapadni dio katedrale sv. Pavla, što je izazvalo negodovanje njezina dekana Graemea Knowlesa koji je prosvjednike u petak otvorenim pismom zamolio da se sklone kako se katedrala zbog sigurnosnih razloga ne bi morala zatvoriti.

Naime, kako piše Guardian, prosvjednici su se isprva željeli ulogoriti na privatnom trgu Paternoster, na kojemu se nalazi zgrada Londonske burze, no u tome su ih očekivano spriječili vlasnici trga. Nekoliko tisuća prosvjednika zatim je odlučilo postaviti oko 200 šatora u prostoru oko katedrale.

Odnosi prosvjednika i svećenstva isprva su bili dobri, pa ih je tako velečasni Giles Fraser i javno podržao. Međutim, veličina nastalog kampa ubrzo se pokazala kao prepreka dolasku vjernika i turista u katedralu, a povećao se i sigurnosni rizik.

'Oduševljeni smo mirnom prirodom londonskih prosvjeda, a između osoblja katedrale i prosvjednika razvila se uistinu dobra atmosfera', izjavio je Knowles, no naglasio je i da je svakome tko prolazi uz katedralu jasno kako ih je veličina kampa stavila u "tešku poziciju". Zbog svega toga, izjavio je, osoblje je bilo primorano zatvoriti katedralu do daljnjega.

Međutim, neki prosvjednici smatraju da Knowles pretjeruje u ocjeni sigurnosnog rizika.

– Ne zvuči mi iskreno. Napravili smo mjesta za vatrogasna vozila. Čini se kako samo žele da odemo – rekla je jedna 32-godišnja prosvjednica koja se u kampu nalazi od subote