teška pomorska nesreća na mljetu

Katamaran sa stranim turistima udario u kopno, jedna od tri ozlijeđene osobe helikopterom prebačena u Split

04.07.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je o teškoj pomorskoj nesreći kod otoka Mljeta, u kojoj su ozlijeđena tri člana posade katamarana prilikom udara u obalu

Temeljem dostupnih podataka u okviru očevida, pomorska nesreća dogodila se kada je katamaran imena DREAMSEEKER, duljine 11,95 metara, francuske zastave, u vlasništvu čarter tvrtke udario u obalu na poziciji Polača, uvala Tatinica, na otoku Mljetu te je tom prilikom došlo do ozljeđivanja troje od deset članova posade. Ozlijeđena je državljanka SAD-a rođena 1986. godine, australska državljanka rođena iste godine te državljanin Novog Zelanda rođen 1982.

Dvoje ozlijeđenih članova posade s otoka Mljeta iz luke Sobra u 12.25 transportirano je u luku Prapratno na Pelješcu, odakle su ih u medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, dok je za jednu ozlijeđenu osobu organiziran helikopterski transport prema KBC-u Firule u Splitu.

Pregledom jedrilice službenici LI Sobra i LK Dubrovnik ustanovili su oštećenje plovila na dijelu desnog trupa, ispod morske površine, no unatoč primanju mora ne postoji opasnost od potonuća, odnosno katamaran i dalje samostalno pluta, a ostatak posade prodor mora u potpalublje dodatno je onemogućio postavljanjem bokobrana ispunjenih zrakom. Na poziciji pomorske nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a u komunikaciji s vlasnikom oštećenog plovila organizirana je privremena sanacija trupa i tegalj do sigurnog veza, gdje će se nastaviti očevidne radnje i potreban remont. Ostatak posade prebačen je na druga plovila u vlasništvu iste čarter tvrtke.