aktivisti slave

Katalonska vlada naredila: Žene moraju moći na bazen u toplesu!

29.06.2023 u 20:08

Bionic
Reading

Aktivisti u Kataloniji slave nakon što je vlada španjolske regije obavijestila gradska vijeća da moraju dopustiti ženama u toplesu pristup javnim bazenima

Pojavljivanje u toplesu propisano je katalonskim zakonom o jednakosti 2020., međutim neki općinski bazeni spriječili su tu praksu otkako je donesen spomenuti zakon, izazivajući desetke pritužbi svakog ljeta, piše BBC. Lokalnim vlastima sada je rečeno da zabrane svaki oblik diskriminacije.

Sprečavanje žena da dolaze u toplesu 'isključuje dio populacije i krši slobodan izbor svake osobe u pogledu vlastitog tijela', navodi Odjel za ravnopravnost i feminizam katalonske vlade u svojem pismu. U dokumentu se navodi da se lokalne vlasti 'trebaju braniti protiv diskriminacije iz bilo kojeg motiva... uključujući spol ili rod, vjerska uvjerenja ili odijevanje'. Također je propisano da se dopusti dojenje, kao i nošenje kupaćih kostima za cijelo tijelo, što uključuje muslimanski burkini.

Glasnogovornik katalonskog odjela za ravnopravnost rekao je španjolskim medijima da je pismo jednostavno 'podsjetnik', ali i obaveza općina da ga poštuju. Regionalna vlada, predvođena Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), koja se zalaže za neovisnost, teoretski može kazniti svako gradsko vijeće za koje se utvrdi da je prekršilo zakon iznosom do 500.000 eura.

  • +3
Bazeni u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: Andreu Dalmau

Mnoge pritužbe protiv gradskih uprava u kojima je zabranjen boravak na bazenu u toplesu uputile su članice feminističke grupe pod nazivom Slobodne bradavice.

'To je pitanje rodne ravnopravnosti: Muškarac može ići (u toplesu), a žena ne može', kaže Marion Trabal, glasnogovornica grupe.

'Ne znamo zašto im je trebalo toliko dugo, ali smo sretne', dodala je.

Pitanje toplesa bilo je također vruća tema izvan španjolskih bazena. U subotu su organizatori Pridea u južnom gradu Murciji prekrili torzo pjevačice Rocio Saiz zastavom s natpisom LGBTQ nakon što je izišla na pozornicu u toplesu. Poslije nastupa rekla je da ju je ispitala lokalna policija.