OKUPLJA SE OPOZICIJA

Karamarko želi sindikate u bloku protiv 'kukurikavaca'?

17.07.2012 u 23:04

Bionic
Reading

Nakon što je prošli tjedan razgovarao s političkim strankama poput HSS-a, Bloka Umirovljenici zajedno i Stranke umirovljenika, HDZ je partnere za borbu protiv vladajuće koalicije odlučio potražiti i među sindikatima i HUP-ovcima. Kako doznaje jutarnji list, sastanak sa sindikatima zakazan je za kraj ovog tjedna, a sindikalci su već izrazili spremnost da poslušaju što im ima za reći Tomislav Karamarko

Šefovi četiriju velikih sindikalnih središnjica, piše Jutarnji list, već su prihvatili poziv novog šefa HDZ-a Tomislava Karamarka na zajednički sastanak. Sastanak bi se trebao održati preksutra u sindikalnom sjedištu na Krešimirovu trgu, a pozivu su se zasad odazvali Vlado Novosel (Savez samostalnih sindikata Hrvatske), Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati), Ozren Matijašević (Hrvatska udruga sindikata) i Damir Jakuš (Udruga radničkih sindikata Hrvatske).

Poziv još nije dobio šef Matice sindikata Vilim Ribićkoji je prije koji dan odbio ponude koje je Vlada nudila vezano uz Temeljni kolektivni ugovor.

'Nisam još dobio poziv od HDZ-a, ali ako na sastanak idu ostali čelnici sindikata, ići ćemo i mi. Naši odnosi sa sadašnjom vlasti su ispod svih naših očekivanja. Svakako nas zanima što HDZ ima reći. Uostalom, ovo je sada novi HDZ', kazao je Ribić
U HDZ-u ne vide ništa čudno što partnere traže i među sindikatima. 'Sasvim je primjereno da razgovaramo s bivšim socijalnim partnerima s obzirom na to da je ova vlast kilava i ne može izvući zemlju iz krize', poručuju iz HDZ-a.

Iako za ostvarivanje svojih ciljeva sindikalci prije svega moraju komunicirati s Vladom, imaju svoju računicu zbog koje ne odbacuju HDZ.

'Imamo ozbiljne ciljeve i trebamo saveznike u Saboru, pa nemamo ništa protiv ako je to i HDZ', potvrdio je jedan sindikalni čelnik za Jutarnji list.

No u HDZ-u se nisu okrenuli samo sindikatima, nego su suradnike počeli tražiti i među poslodavcima. Glavni dio odradio je, doznaje Jutarnji, Domagoj Milošević, bivši potpredsjednik za investicije u Vladi Jadranke Kosor, koji je u prošlosti bio član HUP-ova vodstva. Miloševiću je to prilika i za osobnu promociju nakon što je doživio poraz na nedavnom izbornom saboru HDZ-a i sada se pokušava nanovo etablirati u stranci.