MINISTAR TUŽIBABA

Karamarko tužio Linića zbog 'špijunčine'

15.04.2010 u 14:16

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko tužio je saborskog zastupnika SDP-a Slavka Linića zbog uvrede i klevete jer ga je u medijima u više navrata pogrdno nazvao 'špijunčinom' i, kako tvrdi, iznio niz neistina, primjerice da 'Karamarko ucjenjuje Državno odvjetništvo i provodi policijsku diktaturu'

Privatnu tužbu ministar je podnio zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, od kojega traži da Linića proglasi krivim i novčano kazni sa 50 prosječnih dnevnih dohodaka za uvredu i 100 za klevetu.

Prije Karamarka SDP-ovog saborskog zastupnika je za uvredu i klevetu tužio i ravnatelj policije Oliver Grbić, koji od Linića traži naknadu od 101.000 kuna.

Linićevi javni istupi u kojima je, kako tvrde čelnici policije, iznio niz uvreda i neistina na njihov račun, dogodili su se nakon podnošenja policijske kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i njegovih suradnika zbog sumnje u gospodarski kriminal kojim je Grad Rijeka oštećen za 80 milijuna kuna u korist privatne tvrtke Tržnica.

Linić je bio gradonačelnik Rijeke prije Obersnela, i to u vrijeme kada su između tvrtke Tržnica i Grada sklopljeni ugovori koji su temelj navedene kaznene prijave.

Karamarkov odvjetnik Velimir Došen u tužbi je naveo da je Linić u očitoj i izričitoj namjeri vrijeđanja i klevetanja ministra upotrebljavao pogrdne nazive 'špijunčina', 'špijunčina broj jedan', 'špijun', 'špijun Karamarko' te da je u nakani stvaranja lošeg javnog dojma za ministra iznio i neistine, primjerice da 'Karamarko ucjenjuje Državno odvjetništvo i provodi policijsku diktaturu'.

Ako sud utvrdi Linićevu krivnju, Karamarko će, kako je najavio njegov odvjetnik, u građanskoj parnici tražiti i naknadu štete, a novac će darovati u humanitarne svrhe.