MINISTAR SE PRERAČUNAO

Karamarko neće imati vremena postaviti svoje ljude u policiju

Tomislav Karamarko

Tomislav Karamarko

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Tjedan dana prije izbora ministar Karamarko objavio je natječaj za imenovanje rukovodećih policijskih službenika u Ministarstvu unutarnjih poslova. Upravo tjedan dana traje objavljeni natječaj. No, njegov plan tzv. cementiranja profesionalaca u policiji mogao bi se na kraju izjaloviti. Jer, s jedne strane, prema postojećem zakonu, za tako nešto ipak neće biti dovoljno vremena, a s druge strane njegov potencijalni nasljednik na čelu MUP-a Rajko Ostojić je najavio kako će ako dođe na vlast Kukuriku koalicija ukinuti Uredbu tehničke vlade i poništiti njezine učinke

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na svojim internetskim stranicama interne oglase za imenovanje rukovodećeg kadra u Ravnateljstvu policije te u 20 policijskih uprava. Riječ je o kadroviranju u MUP-u po novom Zakonu o policiji te se glavni ravnatelj policije, njegovi pomoćnici, kao i šefovi lokalnih policija prvi put na ovaj način postavljaju na funkcije. Ne bi tu bilo ništa neobično da se natječaji ne raspisuju uoči izbora te se time na neki način učvršćuje teza kako ministar Tomislav Karamarko želi svoje kadrove zapravo zacementirati u sustavu. Prema postojećem zakonu, za tako nešto, čini se, ipak neće biti dovoljno vremena, Večernji list

Kandidati za natječaj mogu svoje molbe podnijeti u roku od osam dana od njihove objave na stranicama Ministarstva uprave. Nakon toga o njihovim prijavama odlučuje povjerenstvo koje imenuje ministar.

Tehnički gledano, ako dođe do promjene vlasti, Karamarko neće stići imenovati nove čelnike policije jer povjerenstvo ipak treba određeno vrijeme da odluči o svim prijavama kandidata. Oni o odlukama povjerenstva trebaju biti obaviješteni u roku tri mjeseca. Prema tome, lako je moguće, ako bude na čelu MUP-a novi ministar, Karamarkovo povjerenstvo bude raspušteno, jer će njegov nasljednik vjerojatno formirati drugo.

Tako bi se mogla dogoditi i situacija da zapravo na čelu MUP-a bude novi ministar, a Ravnateljstvom policije jedno vrijeme će rukovoditi stari, aktualni policijski kadar.
Kandidat Kukuriku koalicije za mjesto ministra unutarnjih poslova, SDP-ovac Rajko Ostojić za medije je izjavio kako će ako osvoje vlast ukinuti Uredbu tehničke vlade Jadranke Kosor, a s njome i njezine učinke, odnosno odcementirat će Karamarkove profesionalne kadrove s rukovodećih policijskih funkcija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi