IGNORIRANJE PREDSJEDNICE

Karamarko: Ne razumijem što glume Milanović i Pusićka

07.09.2015 u 17:31

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a i premijerski kandidat Domoljubne koalicije, siguran je u pobjedu na parlamentarnim izborima. Hrvatska treba potpuni zaokret u gospodarskoj politici, rekao je Karamarko gostujući u emisiji Oporbeni zarez Hrvatskog radija dodajući da je HDZ spreman surađivati sa svima koji će poduprijeti program stranke

'Vrijeme je za izbore, situacija u državi je takva da već postaje nesnosno', poručio je Karamarko ocjenjujući da je sazivanje izvanredne sjednice Sabora 'gesta nepredvidivosti i sebičnosti' o kojoj hrvatska javnost ništa ne zna.

Nije mu jasno čemu izvanredna sjednica ako je za tjedan dana redovna, pri čemu su na dnevni red stavljene 'točke dnevnog reda populističkog karaktera koje bi trebalo valjda izglasati da se u predizborno vrijeme pokuša dobiti kakav politički poen'.

Po njegovom mišljenju, apsolutno je potrebno fiksirati datum izbora, u listopadu ili prvoj polovici studenog što bi bilo korektno i prema biračima, ali i potrebno za vladajuće kako bi imali normalne rokove za donošenje izbalansiranog proračuna. Na prošlim izborima datum je bio poznat pet mjeseci unaprijed, a ovo sad 'pretvara se u privatnu, lošu, nekorektnu igru gospodina Milanovića'.

Najavljeni poziv predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović predsjednicima parlamentarnih stranaka na konzultacije datumu izbora ocjenjuje normalnim, a komentira i to što se Zoran Milanović i Vesna Pusić tom pozivu navodno neće odazvati.

'Ne razumijem što glume i Milanović i Pusićka, da ignoriraju gospođu Grabar Kitarović. Oni ne ignoriraju nju nego predsjednika Republike, instituciju do koje hrvatski narod i naši građani i te kako drže', kazao je Karamarko dodajući da je nekorektno to što je oni od početka mandata 'omalovažavaju, ignoriraju, imaju stav podcjenjivanja' što im se već obija o glavu jer 'građani to ne podržavaju'.

Neke agencije su 'funkciji kreiranja javnog mnijenja'

Što se tiče anketa o rejtingu stranaka, ponovio je da neke agencije ne rade to da bi uistinu detektirale stanje u javnost nego su u funkciji kreiranja javnog mnijenja, u funkciji jedne stranke koja želi preko tih namještenih, lažnih, montiranih rezultata svojih anketa formirati javno mišljenje... Ako netko tvrdi da je Milanović silno popularan čovjek nakon svih ovih poražavajućih rezultata svog rada, onda se morate zapitati zašto netko pokušava tu laž koju ponavlja sto puta pretvoriti u istinu? Očito je tu materijalni interes, nekakav posao', rekao je Karamarko za Hrvatski radio.

Agencije su, kaže, najavljivale poraz HDZ-a, a HDZ već tri godine pobjeđuje, kazao je ilustrirajući to izborima za župana Sisačko-moslavačke županije, gdje su Davorku Vidoviću davali prednost od osam posto, a HDZ-ov kandidat Ivo Žinić pobijedio je sa 16 posto razlike.

Što se tiče sastavljanja buduće vlade, ne želi vjerovati da HDZ to neće biti u stanju. 'Imamo čvrst i jak koalicijski potencijal. Hipotetski, i u toj situaciji ćemo se snaći, ali mislim da ćemo mi uvjerljivo pobijediti', kazao je.

Što se tiče potencijalnih ministara u mogućoj vladi, naglasio je da je važno da to ne budu podobnici već ljudi koji će znati napraviti jaki zaokret u gospodarstvu. Još nikome nije rekao da će biti ministar i uvjerava da neće biti podjele stranačkog plijena na način da, primjerice, HSS-u automatski ide resor poljoprivrede.

Što se tiče postizborne suradnje sa strankama izvan Domoljubne koalicije, kaže da bez obzira na odnose u parlamentu on pruža ruku svima koji žele pokrenuti korjenite promjene, prvenstveno u gospodarstvu. 'Hrvatska nije spremna za individualne obračune, Hrvatska traži konsenzus oko kvalitete života', kazao je.

Komentirajući izjavu predsjednice ORaH-a Mirele Holy da bi se prije ubila nego koalirala s njim, poručio joj je da mirno živi i uživa u svom političkom angažmanu.

'Želim joj da dugo živi. Ne vidim tko će je zvati da koalira sa nama, ja nekako nikako nisam o njima razmišljao. Neću reći da bih se ja prije ubio jer nisam takav čovjek, volio bih sa svima surađivati, ali evo - ona će svakako dugo živjeti, ja joj to želim', kazao je.

Što se tiče tvrdnje Ive Josipovića da Karamarko nije na popisu suradnika Udbe, rekao je da je i on vidio taj popis i bio 'zabezeknut i zbunjen kad je vidio sva ta imena'. Bio je i pomalo konsterniran i žalostan što neki manipuliraju Josipom Manolićem, ali se u međuvremenu 'ohladio i postao jako racionalan u toj priči'. A što se tiče samog Josipovića...

'On mene u tom intervjuu zapravo prilično pere kao političkog suparnika... Ali istina mora biti dominantna vrijednost u društvu, našim odnosima pa i politici. Zato cijenim tu njegovu gestu, on je samo htio reći istinu i dao je signal svima koji pokušavaju lažima i konstrukcijama postići neku prednost u politici da je to politika kratka daha', ocijenio je Karamarko.

Za sučeljavanje Karamarko 'nije voljan trošiti vrijeme'

Na pitanje hoće li se sučeliti sa Zoranom Milanovićem, odgovorio je da mu je jučer jedan prijatelj rekao da mu je sin otišao raditi u Irsku. Dok djeca odlaze, Milanović bi se nakon četiri godine nerada i neuspjeha 'sad odjednom sučeljavao i nešto dokazivao'. Karamarko kaže da se to može organizirati, iako nema previše volje trošiti vrijeme na to.

'Neka odgovori sinu mog prijatelja zašto je morao otići u Irsku s fakultetskom diplomom točiti pivo u nekom pubu', poručio je. Što se pak tiče mišjih rupa, poručio je da je Zoran Milanović stavio Hrvatsku u mišju rupu. 'Potrošio sam dosta tenisica haklajući košarku i uvijek bi se pojavio neki pametnjaković koji misli da ima najbolje mišiće na svijetu pa kad vodite 20:0, kaže dosta ovog, zaboravimo sve to, tko prvi zabije koš, pobijedit će. Tako i Milanović. Ne, Milanoviću, zabio sam ti već 20 koševa, zabit ću i ovaj 21., a ja ću odlučiti kad i na koji način', rekao je Karamarko.

Na potpitanje zar ne bi bilo dobro zbog građana da se sučeli s Milanovićem, kaže: 'Nemojmo simplificirati tu priču i raditi od nje predsjedničke izbore ili izbore za predsjednika mjesne zajednice. Preozbiljna je to tema, u pitanju su programi, a mi nudimo program da izađemo iz rezultata njegovog rada koji je katastrofa... da bi se to svelo da određenu dozu bezobrazluka, cinizma i ne znam čega na tom našem sučeljavanju. Prema tome, vidjet ću da li ću to napraviti, nisam sklon, imamo previše aduta u rukama da bismo s njim razgovarali.'

Zauzeo se za crnogorski model problema rješavanja dužnika u švicarskim francima kako bi teret podjednako preuzeli i Vlada, i banka i dužnici. Stečajnim zakonom, smatra Karamarko, Vlada opet teret prebacuje na leđa vjerovnika.

Napominje kako bi se u izbjegličkoj krizi Hrvatska trebala postaviti - pozitivno i racionalno.

Cijeli intervju s Tomislavom Karamarkom možete pogledati ovdje