JAVNO (NE)SUČELJAVANJE U HDZ-U

'Karamarko i Kosor se boje naroda i pitanja'

16.05.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Tomislava Karamarka, Jadranku Kosor, Milana Kujundžića, Darka Milinovića i Ivana Domagoja Miloševića možete posljednjih dana vidjeti na svim televizijama, ali ni u jednom javnom sučeljavanju, na kojem bi se, na istom mjestu, našlo svih petero kandidata za šefa HDZ-a

Unatoč brojnim pokušajima da ih sve dovedu u studio, na HRT-u u tome nisu uspjeli. Najprije je propao pokušaj u 'Licima nacije' Branimira Bilića, a potom i u 'Otvorenom'.

Više sreće nije imala ni Nova TV. Sučeljavanju u virtualnom studiju kod Mislava Bage jutros su se odazvali samo Milinović, Milošević i Kujundžić.

Kako doznajemo, Karamarko je svoj izostanak opravdao, a Kosor za svoj nedolazak nije ponudila nikakvo objašnjenje.

Zbog odbijanja ulaska u javni obračun oboje je jučer prozvao Kujundžić kada je doznao da je 'Otvoreno' otkazano jer oni nisu željeli ili mogli doći. Današnji izostanak obrazložio je njihovim 'strahom od naroda i pitanja', a slično su ustvrdili Milinović i Milošević.

Politički analitičari Damir Jugo i Davor Gjenero smatraju da sučeljavanja u javnom medijskom prostoru ne bi trebalo ni biti jer je riječ o unutarstranačkim izborima u kojima ne odlučuje javnost, već samo članstvo stranke.

'Takva sučeljavanja trebala bi se održavati iza zatvorenih vrata stranke u pojedinim ograncima. Razlog za to je što se onda ona pretvaraju u predstavu za javnost, a ne u informiranje članova o programima', pojašnjava Jugo.

Gjenero kaže da može razumjeti ponašanje Karamarka i Kosor, jer obje su dio prošle garniture, uz to je on prvi favorit izbora, a ona je s druge strane aktualna predsjednica.

'Kada ste na vlasti ili ste favorit, logično je da što manje istupate i što manje se sučeljavate jer vam to može donijeti više štete nego koristi. Kad biste se sučeljavali, a nalazite se u boljoj poziciji, onda priznajete ravnopravnost protivniku.

Bilo bi logično da se na sličan način ponaša i Milinović. Međutim, on je, blago rečeno, neortodoksan političar i njegova je taktika očito drugačija', napominje Gjenero, dodajući da je u najlagodnijoj poziciji Kujundžić jer ne pripada nijednoj političkoj nomenklaturi pa može ulaziti u sučeljavanja.

Miloševiću, kaže, sučeljavanje odgovara jer dobiva mogućnost pokazati da je s programom socijalnog konzervativizma i ekonomskog liberalizma nešto sasvim novo na poziciji desnog centra, ali to u HDZ-u, mišljenja je, još uvijek nema šanse.

Jugo pak dodaje da je izbjegavanje sučeljavanja dvojca K&K očito dio izborne strategije, ali i podsjeća da je Kosor slično postupala kada su bili parlamentarni izbori.

'Ona očito ima određenih problema kada su sučeljavanja u pitanju jer ih je izbjegavala i na parlamentarnim izborima. Bez obzira što je tada nastupala s pozicije vlasti, bio sam mišljenja da se mora sučeljavati jer je bila primorana napadati dobar SDP-ov rejting.

Očito je da su ona i Karamarko procijenili da bi sučeljavanjima mogli više izgubiti nego dobiti. Je li to dobro ili loše, znat će se u nedjelju', kazao je Jugo, dodajući da mu je jasno da Kujundžić i Milošević žele javno sučeljavanje jer su 'oni među članstvom relativno nepoznati'.

Nije mu, kaže, jasna želja Darka Milinovića za javnim sučeljavanjem, tim više što je on jedan od predvodnika prljave kampanje, posebno u odnosu na Karamarka.

'Mislim da bi mu se to u konačnici moglo vratiti kao bumerang', zaključio je Jugo.