KOSOR NE ŽELI PODNIJETI OSTAVKU

Karamarko i Kalmeta novi potpredsjednici Sabora?

25.05.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Kao što se i špekuliralo, bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na jutrošnjoj je sjednici Kluba zastupnika te stranke smijenjena s mjesta predsjednice, a umjesto nje izabran je novi predsjednik stranke Tomislav Karamarko

Karamarko je novinarima nakon sjednice Kluba zastupnika potvrdio da je izabrano novo vodstvo tog tijela te da će ubuduće on obavljati funkciju predsjednika, dok će potpredsjednici biti Gordan Jandroković Ivan Šuker. Potpredsjednički dvojac zamijenio je na tom mjestu Franu Matušića i Josipa Salapića, a na mjestu potpredsjednika ipak je ostao Davorin Mlakar.

Što se pak tiče mjesta potpredsjednika Sabora, na kojima iz oporbene kvote trenutno sjede Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, Karamarko je poručio da o tome danas nije bilo riječi.

'Za sada o tome nismo razgovarali i, kao što sam rekao u startu, odlučivat će Predsjedništvo HDZ-a', kazao je Karamarko.

Novinari su Karamarka upitali i je li spreman prihvatiti neformalnu ponudu predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića da sjednu i razgovaraju o postizanju konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa.

'Ne znam o kakvom konsenzusu je tu riječ. Moramo definirati konsenzus. I nisam dobio ništa neformalnim kanalima jer mislim da nije primjereno da komuniciramo neformalnim kanalima', rekao je Karamarko, dodavši da je spreman razgovarati sa svakime, ali da se u ovom slučaju prvo mora definirati konsenzus.


KOSOR: NE NAMJERAVAM DATI NA RASPOLAGANJE MANDAT POTPREDSJEDNICE SABORA

Smjena s mjesta predsjednice HDZ-ovog Kluba zastupnika za Kosor je bila logična odluka.

'Na Predsjedništvu je donesena odluka da odem s mjesta predsjednice Kluba i da se smijene dva od tri potpredsjednika. Ja sam rekla da je mjesto predsjednika Kluba politička funkcija i da to mjesto pripada Tomislavu Karamarku, a što se tiče smjene dvojice od trojice potpredsjednika, tražila sam da mi se ona obrazloži. Trudila sam se biti korektna i doprinijeti tome da stranka funkcionira kao moćna snaga, no o kriterijima izbora pitajte one koji su donosili odluku. Podnijela sam ostavku na mjesto predsjednice Kluba i rekla da se o tome ne treba glasovati. Smatrala sam da je to najlogičnija odluka jer se radi o političkoj funkciji, a ja više nisam predsjednica stranke', prokomentirala je jutrošnju odluku Kosor.

Upitana hoće li sama dati ostavku na mjesto potpredsjednice Sabora, Kosor je rekla da nema takvu namjeru, ali da će odluku o tome donijeti Predsjedništvo HDZ-a.

Očekivala sam da će ta odluka biti donesena jučer, da se stvari završe, jer ovo odugovlačenje dodatno, birat ću riječi pa ću reći da ne doprinosi HDZ-u. Osobno želim da predsjednik i Predsjedništvo što prije donesu te odluke, da svi počnemo raditi. Nemam namjeru davati mandat potpredsjednice Sabora na raspolaganje jer mislim da dostojno i časno obavljam svoj posao. A ako stranka bude mislila drukčije - da ne trebam doprinositi svojim znanjem i iskustvom dugogodišnje zastupnice - onda ćemo o tome razgovarati. Moje kolege također zanima i hoće li ostati na čelu odbora, zanima ih hoće li se i tu nešto mijenjati, jer to nije samo tehnički dio posla, to su političke odluke', zaključila je Kosor.

Slično misli i drugi HDZ-ov potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, no novi potpredsjednik HDZ-ovog kluba zastupnika Gordan Jandroković poručio im je da bi možda trebali poslušati i volju izaslanika s nedjeljnog izbornog Sabora. 'Imali smo izborni Sabor koji je donio promjene u stranci i dao jasnu poruku izaslanika da žele promjene. Svatko od nas ima svoju savjest, čini određenu političku procjenu i smatram da treba uvažavati ono što su poručili izaslanici. Očito je da oni traže promjenu, da traže preslagivanje kockica u HDZ-u, a vjerujem da će i oni kojima je poruka upućena to shvatiti', kazao je Jandroković

Procjenjivati što će napraviti Kosor i Šeks nije htio ni HDZ-ov Božidar Kalmeta. On se uz šefa stranke Karamarka spominje kao jedan od mogućih pretendenata za mjesto potpredsjednika Sabora. Odgovarajući na novinarski upit samo je kratko kazao da on sigurno neće biti potpredsjednik Sabora, no nije znao dogovoriti tko će to biti.

VLADAJUĆA VEĆINA: HDZ ĆE SI IZABRATI TKO ĆE BITI POTPREDSJEDNIK SABORA

Milanka Opačić o Karamarku

Ukoliko Predsjedništvo HDZ-a odluči smijeniti Kosor i Šeksa s mjesta potpredsjednika Sabora, o tome će krajnju odluku morati donijeti i Sabor, dakle i vladajuća većina. Stoga predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Igor Dragovan očekuje da će se HDZ nakon što donese odluku obratiti većini.

'Njihovo je pravo da rade određene rošade između sebe, a naše je pravo da o tome kažemo svoje mišljenje', kazao je Dragovan jučer za tportal.

Ako se pita predsjednika HNS-ovog kluba zastupnika Jozu Radoša, vladajuća će većina bez osporavanja izglasati HDZ-ov prijedlog novih potpredsjednika Sabora. 'Parlamentarna većina se nije ni prije miješala u prijedloge oporbenih stranaka i njihova imenovanja pa tako ako takav zahtjev dođe od HDZ-a i ne bude osporavan, što znači da u klubu dobije podršku, onda se parlamentarna većina neće u to miješati i uredno će izglasavati prijedloge HDZ-a', rekao je Radoš

Upitan hoće li se takvog stava držati i ako bude predložen Božidar Kalmeta, čije je ime često spominjano u korupcijskim aferama, Radoš je rekao: 'Sabor nije i ne smije biti sudnica, mi možemo imati političke stavove, ali nije praksa Hrvatskog sabora da se sudi nekome u Saboru, to je prijedlog HDZ-a, a o tome ćemo mi, naravno, imati svoj politički stav koji neće uključivati osporavanje prijedloga.'

No, po pitanju Kalmete drugačiji stav ima Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. 'U Hrvatskom saboru vrijedi pravilo da kada se kvote podijele, da se ne propituje pojedinačno. Ta dva potpredsjednička mjesta pripadaju HDZ-u, ne vjerujem da će Kalmetu predložiti za tu poziciju, to je situacija koja bi vjerojatno dovela do preglasavanja', rekao je Lesar