MAČKU O REP

Karadžiću odbijena žalba na odbijanje imuniteta

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.10.2009 18:19
  • Objavljeno 13.10.2009 u 18:14
Radovan Karadžić

Radovan Karadžić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Suci Međunarodnoga suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbili su u utorak tvrdnje nekadašnjega vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića da mu pripada imunitet na temelju dogovora s američkim vlastima i u obrazloženju rekli da bi se Karadžiću moglo suditi čak i da je takav dogovor doista postojao

ZAGREB - Karadžić je optužen za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti u vezi sa svojom ulogom u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., a on odbacuje svih 11 točaka optužnice.

Nakon 11 godina bijega, prošlo je ljeto uhićen i doveden u Den Haag. On zahtijeva da se sve optužbe odbace jer tvrdi da mu je nekadašnji američki mirovni posrednik Richard Holbrooke 1996. obećao imunitet povuče li se iz javnosti. Holbrooke je više puta zanijekao tu Karadžićevu tvrdnju.

Odlukom od utorka petočlano je sudsko žalbeno vijeće potvrdilo srpanjsku presudu kojom je Karadžiću odbijen zahtjev za odbacivanje optužba.

"Čak i da se navodni dogovor dokaže, on ne bi ograničio jurisdikciju Tribunala, niti na koji drugi način obvezivao ovaj Tribunal, a ne bi bio ni zloporaba postupka", kaže se u presudi.

Ova je presuda konačna i njome završavaju pokušaji Karadžića koji na sudu sam sebe zastupa, da slučaj bude odbačen zbog navodnoga dogovora s Holbrookeom.

No sud je odlučio da Karadžić i dalje na suđenju smije donositi dokaze koji podupiru njegovu tvrdnju o navodnu sporazumu, jer to može utjecati na moguću presudu.

Pod uvjetom da žalbeno vijeće do srijede donese odluku o i drugoj žalbi kojom Karadžić želi odgoditi suđenje, ono će početi 21. listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi