ZAHTJEV HAŠKOM SUD

Karadžić: Naredite Francuskoj dostavu dokumenata

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 25.08.2009 16:07
  • Objavljeno 25.08.2009 u 16:03
Radovan Karadžić

Radovan Karadžić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bivši vođa bosanskih Srba i osumnjičeni ratni zločinac Radovan Karadžić u podnesku objavljenom u utorak zatražio je od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da naredi Francuskoj da mu dostavi dokumente kojima bi mogao, po vlastitim tvrdnjama, dokazati svoju nedužnost.

Optuženik za ratne zločine, koji se pred Haškim sudom brani sam, od francuskih vlasti zahtijeva dokumente "koji pokazuju izravni angažman francuskih državljana i drugih pripadnika međunarodne zajednice u ratu u BiH na strani Armije BiH, uključujući i kršenje embarga na oružje" koji su bosanskim muslimanima nametnuli Ujedinjeni narodi.

Karadžić u podnesku tako tvrdi kako je francuski general Bertrand De Lapresle posebnog izaslanika UN u BiH Yasushija Akashija navodno izvijestio o tome da je u veljači 1995. oružje više puta tajno dostavljeno Armiji BiH, s kojom su bosanski Srbi bili u ratu.

Zemlje koje su bile uključene u zbivanja u BiH, osobito sudjelovanjem u snagama UN, znale su za "tu ilegalnu trgovinu oružjem", tvrdi Karadžić u podnesku.

"O tome se razgovaralo na sastanku ministara obrane SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, održanom od 3. do 5. ožujka u Key Westu na Floridi", tvrdi optuženik, zahtijevajući bilješke s tih sastanaka.

Karadžić je u lipnju poslao dva pisma veleposlaniku Francuske Republike u Nizozemskoj u kojima traži te dokumente, ali na njih nije nikad dobio odgovor, pa se okrenuo ICTY-u za pomoć, tražeći da sud Francuskoj naredi da mu dostavi te dokumente.

Sličan je zahtjev bivši bosanskosrpski vođa uputio gotovo 15 zemalja, među kojima i SAD-u i Njemačkoj.

Postupak protiv Karadžića pod optužbama za ratni zločin, zločine protiv čovječnosti i genocid tijekom rata u BiH od 1992. do 1995., u kojem je poginulo 100 tisuća ljudi, treba početi u rujnu pred Haaškim sudom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi