COSTA CONCORDIA

'Kapetan kukavica' pokušava izbjeći 16 godina zatvora

28.04.2016 u 13:07

Bionic
Reading

Žalbeno ročište u postupku protiv Francesca Schettina, zapovjednika broda Coste Concordije u čijem su potonuću u siječnju 2012. poginula 32 putnika blizu talijanske obale, počeo je u četvrtak u Firenci godinu dana nakon što je na prvostupanjskom sudu osuđen na 16 godina zatvora.

Talijanski mediji, koji su ga prozvali "kapetanom kukavicom" jer je napustio brod prije nego što je bio evakuiran, izvijestili su da Schettino nije želio sudjelovati u novom procesu. Jedan od njegovih odvjetnika, Saverio Senese, po dolasku na sud nije želio komentirati takve navode.

U dokumentu dostavljenom sudu Schettino navodi "osobne razloge" zbog kojih se ne želi pojaviti na ročištu u drugostupanjskom postupku i dodaje "osim ako suci ne smatraju korisnim" njegovo ponovno saslušanje, stoji u dokumentu u koji su uvid imali mediji.

AFP piše da je kapetan takvu odluku donio kako ne bi ponovno bio pretjerano izložen medijskom interesu i pritisku kao što je to bilo na prvostupanjskom sudu.

Bivši je kapetan Coste Concordije prije godinu dana na sudu u Grossetu u Toscani proglašen krivim za ubojstva i potonuće broda. Tijekom sudskog procesa u Grossetu je ustanovljeno da je Schettino napustio brod prije nego što je evakuiran, a on se branio da je s obale pomagao u evakuaciji.

"Zatražit ćemo da se ponovno redefinira odgovornost svih sudionika ove afere, a ne samo našeg svjedoka", rekao je za AFP jedan od odvjetnika bivšega zapovjednika, Donato Laino koji smatra da bi Schettiino trebao dobiti oslobađajuću presudu.

Laino i njegovi kolege svoju će argumentaciju na sudu temeljiti na suodgovornosti tvrtke Coste, ali i na suodgovornosti radnika obližnje luke Civitavecchie i indonezijskog kormilara broda.

Schettino je prije godinu dana kazao da je izložen medijskom ličnu tijekom kojega je njegova uloga prikazana pogrešno. "Sva je odgovornost za taj incident svaljena na mene, bez obzira na istinu", kazao je tada.

Istražitelji su tada žestoko kritizirali njegovo ponašanje u nesreći, optuživši ga da se brodom dugačkim 290 metara previše približio obali i pritom udario u otočić Giglio, pri čemu je probijen trup broda i kaotično organizirao evakuaciju.

Optužen je za višestruko ubojstvo, izazivanje brodoloma, odgađanje evakuacije i gubljenje nadzora nad operacijom tijekom koje je napustio brod prije nego što je spašeno svih 4.200 putnika i članova posade.

On je jedini optuženi za nesreću, nakon što je vlasnik broda, Costa Cruises, tvrtka kći Carnival Corp., platio milijun eura kazne, a državno odvjetništvo prihvatilo nagodbu s petoricom odgovornih. Schettinova ponuda za nagodbu na prvostupanjskom je sudu prije godinu dana odbačena.