Goran bandov:

Kaos u Washingtonu došao je kao dobitak na lutriji glavnim američkim suparnicima – Rusiji i Kini

07.01.2021 u 18:07

Bionic
Reading

Kaos koji su pobornici američkog predsjednika na odlasku Donalda Trumpa izazvali u Kongresu u četvrtak osudili su svi svjetski mediji. Velik dio njih okrivio je izravno odlazećeg predsjednika optužujući ga da je ohrabrivao prosvjednike u najdramatičnijem izazovu za američki demokratski sustav još od Američkog građanskog rata. Događaj bez presedana i Trumpovu reakciju za tportal je prokomentirao Goran Bandov, politolog sa Sveučilišta u Zagrebu, ističući da su nemili događaji u Washingtonu dobitak na lutriji glavnim američkim takmacima – Kini i Rusiji

Tisuće prosvjednika koji ne priznaju poraz još uvijek aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa na izborima u studenome prošle godine, na kojima je tražio novi četverogodišnji mandat, upale su nešto poslije 20 sati u srijedu po hrvatskom vremenu u zgradu Kongresa, u kojoj su zastupnici kasnije i formalno potvrdili pobjedu Joea Bidena.

Većina zastupnika i senatora tijekom nemira je evakuirana, no jedna je osoba upucana, ozlijeđeno je nekoliko policajaca dok su na dva mjesta u blizini zgrade Kongresa pronađene bombe. U pokušaju nasilnog puča Trumpovih pobornika život su izgubile četiri osobe, a njih stotinjak je uhićeno. Svjetski mediji ocjenjuju kako su za napad na srce američke demokracije krivi upravo Trump i njegove laži koje su duže vrijeme poticale njegove najglasnije pobornike na 'državni udar ludila'.

Slično razmišlja i politički analitičar Goran Bandov, a reakcija još uvijek aktualnog predsjednika na gubitak izbora neodoljivo ga podsjeća na bijesnu reakciju djeteta koje je izgubilo partiju u igri 'Čovječe, ne ljuti se'. Prema Bandovu, Trump zbog gubitka izbora suludo razbija i ruši sve oko sebe zbog svog golemog ega, u nadi da će mu svi popustiti ako pokuša izbjeći takvu neugodnu situaciju.

Trump poput Nerona

'Kada se dijete ne preodgoji, ne urazumi, pravovremeno ne sankcionira, ono ostaje takvo sve do svoje zrele dobi. Tada više ne bjesni samo zbog izgubljene partije šaha, nego i zbog razvoda braka ili izgubljenih izbora. Njegove reakcije postaju pogubne za širu zajednicu, a kad dijete postane predsjednik najmoćnije sile svijeta, onda cijeli svijet bude u problemu', ocjenjuje za tportal Bandov.

Sveučilišni profesor i politički analitičar ističe da je nasilan ulazak Trumpovih pristaša u američki Kongres vrhunac eskalacije političke krize prouzročen prvenstveno Trumpovim izjavama o ukradenim izborima. Pritom se čini kao da se predsjednik na odlasku, dodaje tportalov sugovornik, ugledao na rimskog cara Nerona koji želi zapaliti svoj Rim. Trumpovo ponašanje i politički kaos uzrokovan predsjednikovim ponašanjem, ističe Bandov, mogli bi imati značajne posljedice po same Sjedinjene Američke Države, ali i znatno šire.

Prema Bandovu, za globalnu scenu prvenstveni je problem to što SAD u takvom kaotičnom političkom stanju ne može biti poželjan model slobodnog svijeta, vladavine prava i sloboda.

'Ono što su oni bili od Drugog svjetskog rata, što realno, a što pod utjecajem medija i Hollywooda, bila je njihova pozicija – pozicija najmoćnije sile svijeta u kojoj se ostvaruju snovi', smatra analitičar te dodaje da se scene iz Kongresa u srijedu navečer po hrvatskom vremenu nikako nisu smjele dogoditi jer su američke službene institucije neupitno snažne i mogu se othrvati svim izazovima.

'Ovakvi udarci na demokraciju samo su dobitak na lutriji glavnim američkim globalnim suparnicima – Kini i Rusiji. Nakon ovih nasilnih događaja u SAD-u nitko, ni demokrati ni republikanci, a napose američko gospodarstvo nisu na dobitku jer slabljenje Amerike na globalnoj sceni ne može niti smije biti interes bilo koga tko stvarno želi dobro svojoj zemlji', mišljenja je Bandov.

Gubitak koncentracije na globalne izazove

Tportalov sugovornik dodaje da će se SAD u narednom razdoblju morati posvetiti svojim internim izazovima za koje se nada da će biti uspješno prevladani, a da sam proces neće predugo potrajati iako je realno očekivati kako će za to trebati poprilično vremena i energije. SAD u tom periodu, dodaje Bandov, neće imati dovoljno koncentracije za druge svjetske izazove, što će još više otvarati prostor za globalni utjecaj drugih moćnih igrača koji u svojoj temeljnoj ideji ne dijele naše shvaćanje sloboda, odgovornosti, vladavine prava, ljudskih prava i ekonomskih sloboda.

Trumpovi simpatizeri ispred američkog parlamenta Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

'Ako ti se drugi svjetski igrači nametnu kao poželjan model, onda će stil života koji trenutno znamo početi polako nestajati, a to nam se čini kao velik gubitak', kaže Bandov, dodajući da je korak u pravom smjeru potvrđivanje legalno i legitimno izabranog predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris.

Politički analitičar u razgovoru za tportal naglašava da se budućnost Sjedinjenih Država ne tiče samo Amerikanaca, već i nas u Europi, pa zaključuje kako je bitno da se SAD vrati na globalnu scenu kao snažan igrač i kao ključan strateški partner u borbi za globalne vrijednosti, protiv klimatskih promjena, za održiv razvoj, a ponajviše ekonomske i političke slobode, vladavinu prava i samih ljudskih prava.