UMRLI MAJKA I DIJETE

Prometni kolaps i zatvorene škole u Skandinaviji zbog ekstremne hladnoće i oluja

04.01.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Ekstremna hladnoća i snježne oluje poremetile su prijevoz i zatvorile škole na Skandinavskom poluotoku. Neki su mostovi zatvoreni dok su željezničke i trajektne usluge obustavljene diljem Skandinavije

Temperature u nordijskoj regiji u srijedu su pale na ispod minus 40 stupnjeva Celzijusa drugi dan zaredom, postavivši rekord od 25 godina za najhladniju siječanjsku noć u Švedskoj.

U Kvikjok-Arenjarki u švedskoj Laponiji živa je pala na minus 43,6 stupnjeva, što označava najnižu temperaturu zabilježenu u Švedskoj u siječnju od 1999. godine, izvijestila je švedska novinska agencija TT.

U utorak je Nikalukta, selo naseljeno autohtonim narodom Sámi na sjeveru Švedske, zabilježilo temperaturu od minus 41,6 stupnjeva Celzijusa. To je selo u Laponiji, koja se proteže od sjevernih dijelova Norveške preko Švedske i Finske do Rusije, piše The Guardian.

Ida Dahlström iz Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta izjavila je da su temperature u sjevernom dijelu Švedske tijekom noći bile između minus 25 i minus 35 stupnjeva Celzijusa 'i čini se da će hladno vrijeme tamo potrajati do kraja tjedna', kako prenosi TT.

Hladno vrijeme praćeno snijegom i olujnim vjetrom poremetilo je promet diljem nordijske regije, zatvoreno je nekoliko mostova i obustavljene su neke željezničke i trajektne linije.

U Finskoj se očekuje da će takvo vrijeme potrajati barem do nedjelje, s temperaturama koje mogu doseći do minus 35 stupnjeva.

Policija u većem dijelu Danske u srijedu je upozorila vozače da izbjegavaju nepotrebna putovanja dok su vjetar i snijeg zahvatili sjeverne i zapadne dijelove zemlje. S druge strane, jug Danske pogođen je poplavama izazvanim obilnom kišom.

  • +3
Ekstremna hladnoća i snježne oluje u Švedskoj Izvor: Profimedia / Autor: JOHAN NILSSON / AFP / Profimedia

Dvoje mrtvih u lavini u Finskoj

Majka i dijete koje je zahvatila lavina u finskoj Laponiji pronađeni su mrtvi. Policija je rekla da je dijete pronađeno mrtvo u Pyhäkuru u četvrtak ujutro u blizini mjesta na kojem je njegova majka pronađena u utorak nakon što ju je pogodila lavina tijekom skijanja.

'Slijed događaja nakon hitnog poziva nije u potpunosti jasan, ali čini se da su vrlo loši vremenski uvjeti u kombinaciji s lavinom uzrokovali ovu nesreću', rekla je povjerenica za kriminal Kirsi Huhtamäki, koja vodi istragu.

U južnoj Švedskoj je oko 1000 automobila ostalo zarobljeno tijekom noći u snježnoj oluji. Službe spašavanja i vojska radile su na oslobađanju putnika na autocesti između Hörbyja i Kristianstada, od kojih su neki bili zarobljeni 24 sata. Očekuje se da će cesta ponovno biti otvorena do petka ujutro.

Spasilačka služba u Kristianstadu rekla je u četvrtak da vozila oružanih snaga skupljaju ljude koji su ostali zaglavljeni u svojim vozilima na autocesti.

Ekstremna hladnoća u Finskoj Izvor: Profimedia / Autor: Heikki Saukkomaa/LEHTIKUV / Sipa Press / Profimedia