TALIBANI OPET UDARILI

Kaos u Kabulu nakon napada na veleposlanstva i parlament

15.04.2012 u 13:39

Bionic
Reading

U Kabulu su u nedjelju raketama napadnuti zgrada parlamenta, strana veleposlanstva i sjedište NATO-a, objavile su afganistanske vlasti, a odgovornost za simultane napade preuzeli su talibani

Osim parlamenta u zapadnome dijelu grada, napadnuta je dobro čuvana diplomatska četvrt u središtu Kabula, kažu očevici, a prenose svjetske agencije. Pucnalo se u svim smjerovima, a dim se dižao nad njemačkim veleposlanstvom. Začuli su se alarmi iz raznih veleposlanstava, a pucalo se u blizini američkog i britanskog veleposlanstva.

Glasnogovornik afganistanskog parlamenta rekao je da je napadnuta i zgrada parlamenta te rusko veleposlanstvo. Nakon eksplozija, Kabulom je započela odzvanjati teška pucnjava između snaga sigurnosti i talibana koji su sudjelovali u napadu. Prema nekim informacijama u napadima su ozlijeđene 23 osobe, a ubijeno je i 14 napadača.

'Ti su napadi početak proljetne ofenzive koju planiramo već mjesecima', kazao je Reutersu talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

On je dodao da u napadima, koji su počeli prije tri sata, sudjeluju "deseci talibanskih boraca", naoružani teškim i lakim oružjem, a neki su i opasani eksplozivom. Iz američkog veleposlanstva su brzo priopćili da se 'napad dogodio u blizini američkog veleposlanstva'. Prema izvještajima novinara AP-a s mjesta događaja, napadači su se utaborili u visokoj zgradi u centralnoj četvrti Vazir Akbar Kan, odakle su raketama gađali su svim smjerovima.

NATO je objavio da je napadnuto sedam lokacija u Kabulu, ali nema izvješća o žrtvama. Napad podsjeća na onaj iz rujna prošle godine kada su talibani zauzeli nekoliko zgrada u gradnji u glavnom gradu i koristili kao položaje za raketne i napade strojnicama.

Oružane borbe s talibanima vode se i oko sjedišta pokrajinskih uprava u ul-e-Alamu, glavnom gradu pokrajine Logar i u Gardezu, glavnom gradu pokrajine Paktije, dodaje BBC.