NEREDI NAKON PROSVJEDA

Kaos na ulicama Washingtona: Trumpovi 'Ponosni dečki' i Antifa u uličnom ratu, 23 uhićenih, četiri osobe izbodene

13.12.2020 u 07:57

Bionic
Reading

Na ulicama glavnog američkog grada Washingtona D.C. izbilo je nasilje nakon sukoba desničarskih skupina koje podržavaju američkog predsjednika Donalda Trumpa predvođenih nasilnim Ponosnim dečkima (Proud Boys) i krajnje lijeve Antife.

Na ulicama Washingtona izbilo je nasilje nakon što su se krajnje desničarske skupine sukobile s lijevim protuprosvjednicima. Neredi su se dogodili nakon marša konzervativaca koji su prosvjedovali protiv izborne pobjede izabranog američkog predsjednika Joea Bidena.

Iako su prosvjedi protekli uglavnom mirno, ulični sukob je krenuo kad je pao mrak. Skupine pripadnika militantno desnih 'Ponosnih dječaka' i ljevičarske Antife tukle su se u ulicama u središtu grada.

Kako javlja Post, oko 200 pripadnika Ponosnih dječaka, nasilne desničarske skupine, pomiješalo se s crkvenim skupinama koje su pozivale vjernike da sudjeluju u molitvi za predsjednika poraženog na izborima.

Pozivajući se na lokalnu policiju, Post javlja da su u sukobu izbodene četiri osobe koje su prebačene u bolnicu gdje im se liječnici bore za život. Uhićene su 23 osobe.

Policija je pokušala rasturiti prosvjede suzavcem, međutim, skupine prosvjednika s obje strane ponovo bi se okupile i nastavile ulični rat.

Guardian izvještava kako su se prosvjedi se održali i u Georgiji, Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Nevadi i Arizoni, gdje je Trumpova kampanja pokušala srušiti prebrojavanje glasova.

Izvor: Društvene mreže

Posebno je žestoko bilo u Olympiji, glavnom gradu države Washington na zapadu zemlje, gdje je prema javljanjima lokalnih medija jedna osoba ustrijeljena, a tri uhićene.

Podsjetimo, američki Vrhovni sud odbacio je u petak tužbu koju je podnio Texas kako bi osporio izborne rezultate u pet država.

Trump je u subotu napao Vrhovni sud zbog toga što je odbio razmotriti tužbu za koju se Trump nadao da će poništiti pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, a za glavnog državnog odvjetnika Williama Barra rekao je da predstavlja razočaranje.

Vrhovni sud ima NULA interesa za suštinu najveće izborne prijevare u Sjedinjenim Američkim Državama", napisao je Trump u subotu na Twitteru nazivajući odluku suda "sramotnom povredom pravde".