tportalovi komentatori O DEBATI

Kao da se natječu za predsjednika razreda, a ne države! Grabar Kitarović i Milanović prolaze, Škoro pada, a Kolakušić raste. No, sigurno stiže još prljavog rublja

18.12.2019 u 11:53

Bionic
Reading

Još je manje od pet dana do otvaranja birališta. Sučeljavanje na HTV-u koje je javnost s nestrpljenjem čekala nije se odvilo onako kako su mnogi očekivali: Troje najjačih kandidata nije se previše međusobno napadalo. Politički analitičar Višeslav Raos smatra da je nakon ovog izvjestan drugi krug s predstavnicima najjačih stranaka, a Boško Picula smatra da su izborni rezultati i dalje vrlo neizvjesni. U svakom slučaju, zadnjih dana kampanje isukat će se posljednji aduti

Višeslav Raos smatra da nije čudno to da se aktualna predsjednica na kraju odazvala na ovo sučeljavanje jer je javna televizija dužna pozvati sve kandidate, a komercijalne TV kuće mogu si dopustiti da izaberu tek nekoliko jačih. 'Slično je napravio i David Cameron kada je branio premijerski mandat. Smatrao je da će bolje proći u razvodnjenom formatu, u kojem su svi kandidati, nego da se sučeljava samo s najjačima', kaže.

Smatra da Grabar Kitarović može biti zadovoljna nastupom - bila je staložena i 'dosta se kontrolirala nakon svih onih čudnih istupa'. Raos smatra da se i Milanović trudio da ne iskače previše, a po njemu je Miroslav Škoro bio potpuno razočaranje.

'Baš me zanima što će pokazati ankete koje će uhvatiti raspoloženje nakon sučeljavanja. Škoro je bio u naletu, mogao je iskoristiti ovo sučeljavanje. Kolakušić ga je bolje iskoristio. Ne bih se čudio da Kolakušić značajno poraste, a Škoro padne', kaže Raos.

Dario Juričan, smatra Raos, nije se najbolje snašao u ovakvom dugom formatu i bolje bi mu pasalo da je sučeljavanje bilo kraće. Jer nakon nekog vremena 'njegov performans nije držao pozornost'. 'S druge strane, Katarina Peović dosta je pikirala Škoru, a on se uopće nije trudio odvraćati. Highlight je bio kada je Grabar Kitarović govorila o korupciji u SOA-i. Je li to novi moment ili nas to vraća na stare sukobe i priče o savjetnicima', pita se Raos.

Smatra da nakon sučeljavanja postaje jasno da nas čeka standardni scenarij – drugi krug s kandidatima najjačih stranaka.

Na pitanje kako očekuje da će se odvijati kampanja u 'fotofinišu', Raos odgovara: 'Očekujem da će iskočiti Grabar Kitarović i Milanović. No nije Škoro gotov. Njegovi u stožeru sigurno imaju još kojeg asa u rukavu. Možda zaoštre priču jer sigurno su svjesni toga da je njihov kandidat podbacio na sučeljavanju pa će zaoštriti priču. Smislit će nešto da se vrate u igru. Zadnjih dana vjerojatno će kampanja biti vrlo prljava. Pretpostavljam da će se izvući još nekakvog blata', zaključuje.

  • +31
Sučeljavanje predsjedničkih kandidata Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Politički analitičar Boško Picula kaže da je dojam da su se trenutno u anketama vodeći kandidati i kandidatkinje međusobno poštedjeli većih kritika.

'To se vidjelo ne samo u pitanjima i replikama, nego i u neverbalnoj komunikaciji. Odlučili su biti dovoljno tolerantni da ne uđu u završnu bitku koja je ostavljena za drugi krug', smatra Picula.

I nakon sučeljavanja je, kaže, neizvjesno tko ide u taj drugi krug. Kalkulacija u anketama nije bilo u slučaju slabije pozicioniranih kandidata.

Oni su, smatra Picula, bili bez postavljenih granica i poprilično su oštro napadali. Začudilo ga je to što su se jači kandidati uglavnom oglušili na te napade. 'Priče o pomilovanjima, bogatstvu, degradaciji predsjedničke funkcije… Ovi koji imaju puno više šanse očito su kalkulirali koliko će se međusobno kritizirati i što će ostaviti za drugi krug. Nisam siguran da je situacija nakon sučeljavanja jasnija onim biračima koji su još neopredijeljeni', napominje Picula.

Smatra da je Kolinda Grabar Kitarović 'puno toga stoički podnijela, a da možda nije ni imala protuargumente'. 'U manjoj mjeri to je bilo i s Milanovićem jer je bio premijer. S druge strane je Škoro - ne znam je li dobro čuo sva pitanja ili je odlučio odgovarati samo na ono što može sam kontrolirati, no mislim da su birači očekivali energičniji nastup od njega. On je na sučeljavanju bio najmanje showman, što može biti svjesna odluka da se postavi seriozno, da ne ulazi ni u kakve rasprave. U tom previše opreznom nastupu izgubio je pravu oštrinu koju mora imati ozbiljan protukandidat. Možda je to stvarna slika njega', analizira Picula.

Drago mu je da je do sučeljavanja uopće došlo jer da se ono nije dogodilo, bila bi to, smatra, sramota za sve.

Smatra da su izbori još neizvjesni.

Na pitanje kako će se odvijati zadnji dani kampanje, Picula odgovara: 'Kada bi se ozbiljno pristupalo kampanji, svaki od kandidata trebao bi učvrstiti vlastito biračko tijelo i uvjeriti ga da je on ili ona najbolji izbor. To je presudno za zadnjih nekoliko dana. Sada bi bilo najpogubnije da počnu gubiti vlastite birače. Na to treba ići, učvrstiti svoj položaj. U drugom krugu ionako počinje posve druga priča', smatra.

Njegov generalni dojam o sučeljavanju je da su pojedini kandidati ušli u sve to s puno opreza. 'Dovelo se u pitanje to za što se svi oni zapravo natječu - natječu li se za predstavnika Hrvatske u inozemstvu i tuzemstvu ili se natječu na nekakvom izboru za predsjednika razreda. To je pravi problem, nedostatak ozbiljnosti, vizije i liderstva', zaključuje Picula.