SUKOB U KATOLIČKOJ CRKVI

Kancelar Jakovljević: Imovinu ćemo vratiti samo državi!

02.08.2011 u 21:16

Bionic
Reading

Kancelar Porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević odbacio je optužbe iz priopćenja Svete Stolice, prema kojima je njegova biskupija otuđila posjede i nekretnine o kojima ovih dana bruji Hrvatska, ali i Vatikan. 'Te nekretnine dobili smo pravomoćnim odlukama hrvatskih zakona. Dobili smo ih od države i bili smo slobodni raspolagati njima kao vlasnici', rekao je Jakovljević za 'Dnevnik' HTV-a

'Biskupija je pregovarala i pokušala da ne dođe do ovoga. Povukla se na neki način iz pregovora nikada nije, nego je uvijek željela i inzistirala da se poštuju Osimski sporazumi i hrvatski zakoni jer je ove nekretnine župa dobila prema zakonima Hrvatske. Ovo nije unutarcrkveno pitanje jer je Abbazia di Praglia tužila državu i država je ta koja je tužena, Abbazia di Praglia je zatražila odštetu od države, a ako je država ne želi obeštetiti, onda to mora učiniti biskupija', rekao je kancelar u razgovoru za HTV.

'U volji oporučitelja jasno stoji, ako benediktinci bilo kada odu iz Dajle, da više nemaju pravo na te nekretnine, da ostaju u pobožnoj ustanovi, koja nikada nije ustanovljena, ali znamo po crkvenom pravu da tada svu jurisdikciju preuzima biskupija', naglasio je Jakovljević.

'Uputili smo zahtjev DORH-u u kojem tražimo da se preispitaju sva rješenja i ako je bilo pogrešaka od države, mi ćemo odmah izručiti svu imovinu državi jer po zakonima i po Osimskim sporazumima, ova imovina pripada ili državi ili samoj župi', rekao je za 'Dnevnik' HTV-a.