ELDORADO U TIMOČKOJ KRAJINI

Kanađani u Srbiji otkrili najveće svjetsko nalazište zlata?

28.02.2017 u 11:21

Bionic
Reading

Kanadska tvrtka Nevsun otvorit će do kraja godine rudnik bakra i zlata na ležištu Čukaru Peki kod Bora u istočnoj Srbiji, a taj se rudnik, pišu srbijanski mediji, smatra potencijalno najbogatijim nalazištem tih metala na planetu

'Očekujemo skorašnje okončane studije izvodljivosti, nakon čega ćemo krajem godine krenuti s pripremama za otvaranje rudnika koji bi se eksploatirao podzemnim putem', kazao je Cliff Davis, predsjednik tvrtke Nevsun, dodajući kako bi rudnik trebao biti operativan već 2021. godine.

Kako pišu srbijanski mediji, vrijednost ležišta kod Bora procjenjuje na sedam milijardi dolara, dok bi prema preliminarnoj gospodarskoj studiji troškovi otvaranja rudnika iznosili 500 milijuna dolara. U studiji o isplativosti navodi se kako je bi blizina pogona za preradu rude u Rudarsko-topioničarskom bazenu 'Bor', kao i nova, suvremena topionica izgrađena u krugu te tvrtke dodatno utjecali na niže cijene vađenja i prerade rude iz ležišta Čukaru Peki. Također, navodi se kako bi država od eksploatacije ubirala pet posto neto prihoda naknade za korištenje mineralnih sirovina, kao i dodatnih 15 posto na ime poreza.

Kanadski ulagač ističe kako su u Čukaru Peki ustanovljeni početni resursi od 1,7 milijuna tona bakra te 98 tona zlata, a na ležištu je pronađena i najbogatija bušotina na svijetu u kojoj je otkrivena nazočnost zlata od čak 50,3 grama po toni.    

Inače, tvrtka 'Nevsun' je nedavno od makedonske vlade dobila dvije koncesije za istraživanje potencijalnih ležišta bakra i zlata u okolici Đevđelije. Međutim, stanovnici tog kraja, koji su protiv otvaranja rudnika, osnovali su organizaciju 'Spas za Đevđeliju' i najavili prosvjede ukoliko dođe do otvaranja rudokopa.