NIŠTA OD 'PODZEMNOG GRADA'

Grad Labin izigrao partnere i u tajnosti pripremao revitalizaciju rudnika

02.08.2016 u 17:31

Bionic
Reading

Vlasti grada Labina u svoje su strateške projekte uvrstili revitalizaciju rudnika, ideju koju pod nazivom 'Podzemni grad' već dvadesetak godina razvija Umjetnička udruga Labin Art Express (L.A.E.), no u tajnosti su s drugim partnerima pripremili potpuno novi koncept i nedavno ga predstavili kao 'Projekt KOVA'

Dean Zahtila, predsjednik udruge L.A.E. koji je godinama bio i dio projektnog tima za revitalizaciju rudnika, požalio se Novom listu da o 'Projektu KOVA' nije znao ništa do njegove prezentacije te gradonačelnika Tulija Demetliku, s kojim je usko surađivao, i njegovu savjetnicu proziva za zlouporabu projekta L.A.E.-a i neetična postupanja.

Postupanjem Demetlike iznenađeni su i projektanti labinske Gradske knjižnice, otvorene 2013. u bivšoj upravnoj zgradi rudnika. Uspješno realiziran projekt, koji je dobio ugledne nagrade i priznanja struke, trebao je biti tek prva faza njihove suradnje koja je prema natječaju iz 2007. trebala obuhvatiti i multimedijalni kulturni centar u prostoru rudarskog Kupatila.

Gradonačelnik odluku opravdava otkupom dodatnih prostora rudnika, koje dosadašnji projekt nije obuhvaćao, i obvezom angažiranja arhitektice koja posjeduje licencu Ministarstva kulture za rad na kulturnim dobrima. Pored toga, tvrdi i da je Labinjanima dugo trebalo da se sažive s idejom revitalizacije rudnika i prihvate ideju 'Podzemnog grada', no da nakon prezentacije 'Projekta KOVA' napokon osjeća njihovu punu podršku.