NA PRIJEDLOG TAJNIH SLUŽBI

Kanada zbog ruskih prijetnji u Europu šalje 4.000 vojnika

  • Autor: V. Ma.
  • Zadnja izmjena 17.06.2016 15:31
  • Objavljeno 17.06.2016 u 15:31
NATO kanadski CF-18A

NATO kanadski CF-18A

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Kanadski premijer Justin Trudeau najavio je slanje vojnog kontingenta u Europu nakon što su kanadske tajne službe procijenile kako se Moskva sprema na mogućnost rata

Kako prenosi televizija CBC, kanadska vlada najavila je mogućnost slanja nekoliko stotina vojnika u istočnu Europu kao dio odgovora na sve učestalije ruske prijetnje stabilnosti u regiji.

Do najave o slanju kontingenta došlo je nakon što je kanadska sigurnosna služba na temelju terenskih procjena predložila vladi hitnu reakciju, budući da ruski predsjednik Vladimir Putin 'dodatno naoružava, modernizira i mobilizira rusku vojsku za mogući rat širih razmjera'.

Kanadska vlada, također, najavljuje moguće dodatno pojačavanje svojih snaga u zapovjednom stožeru NATO-snaga u Europi što su ranije ovog tjedna najavili SAD, Velika Britanija i Njemačka. Prema navodima CBS-a, Kanada predviđa slanje do 4.000 vojnika, dok se broj tehnike i naoružanja koji bi pristigli u Europu još uvijek procjenjuje.
 
Pored toga, CBS ističe kako je kanadska vlada ozbiljno uzela u obzir svježu procjenu američkih analitičara kako NATO-snage neće biti u stanju zaustaviti rusku invaziju na Litvu, Latviju i Estoniju koje bi mogle 'biti pregažene u samo nekoliko dana, ako Zapad u baltičkim državama ne rasporedi oklopne brigade'. Televizija, također, objavljuje kako su čelnici baltičkih zemalja itekako zabrinuti zbog moguće ruske invazije te kako se u tim državama trenutno nalazi tek zanemarujući broj NATO-vojnika.

Kanadske tajne službe u svojem prijedlogu vladi o slanju vojske, pak, zaključuju kako su ranije zapadne procjene da je Rusija ranjiva te kako je Moskvu moguće primiriti gospodarskim sankcijama odveć pretjerane.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!