SNIMKE NA PREGLEDU

Kamere na Marjanu otkrivaju ubojicu Meksikanke?

27.08.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Svirepo ubojstvo 31-godišnje Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo na splitskom Marjanu još uvijek nije ni blizu razrješenja, premda, po neslužbenim informacijama, policija raspolaže uzorkom ubojičinog DNK. Nakon što je iz kruga sumnjivaca izbačen djevojčin brat Emanuele, pokušavaju se pronaći zajedničke točke s nekoliko zabilježenih napada na djevojke na Marjanu od proljeća ove godine, a poprilična pažnja posvetila se i za nekoliko beskućnika i narkomana koji često borave u improviziranim nastambama u splitskoj park šumi

Premda je policija pozvala sve građane i turiste koji su prošle srijede bili na Marjanu da im ustupe svoje fotografije snimljene tog dana, neočekivana pomoć mogla bi doći u obliku kamera koje su postavljene na nekoliko lokacija svega tjedan dana prije ubojstva.

Naime, sustav nadzora Marjana vrijedan milijun kuna pušten je u probni rad prije desetak dana, a videonadzorom su pokriveni svi ulazi u šumu. Istražitelji su preuzeli snimke i među stotinama posjetitelja nastoje identificirati sumnjivce. Naravno, postoji i mogućnost da je ubojica ušao na Marjan zaobilaznim, neoznačenim ulazima.

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Marjanom Mate Kosović za tportal je potvrdio da je sustav videonadzora proteklih desetak dana 'bio u fazi uhodavanja i testiranja', prije nego što je službeno preuzet od splitske tvrtke Lama i zagrebačkog Tehnomobila. U ustanovi su, naime, željeli biti sigurni da će funkcionirati prije nego što potpišu zapisnik i plate obavljene radove.

'Pokusni rok je i uhodavanje su prošli, sve je u najboljem redu. U utorak ćemo održati prezentaciju dijela za protupožarnu zaštitu, a nekoliko dana kasnije predstavit ćemo nove elektroničke rampe i nadzorne kamere', kazao nam je Kosović. Odbio je komentirati istragu ubojstva djevojke iz Meksika ili otkriti je li na snimkama videonadzora policija pronašla korisne informacije.

'Park šuma Marjan velika je 300 hektara i praktički cijela južna strana je otvorena; koliko god kamera postavili, jasno je da ne možemo kontrolirati apsolutno sve što se ondje događa. Marjan je otvoren prostor, nije logor i ne može ga se hermetički zatvoriti', kaže Kosović.

Inače, splitska park šuma od ove godine se primjetno bolje održava, nakon golemog pritiska civilnih inicijativa i udruga na gradsku vlast.

Osim uvođenja sustava nadzora, konačno je organiziran sustav ograničenog prometa, pa je radikalno smanjen broj vozila koja prolaze rampe i ometaju pješake i bicikliste. Popustio je čak i gradonačelnik Željko Kerum, pa se gosti njegovog restorana na Benama moraju najaviti dan ranije ukoliko se žele dovesti do ovog dijela Marjana. Na četiri lokacije postavljene su posebne kamere za detektiranje dima i vatre, pa je mogućnost katastrofalnih požara smanjena na minimum.

Oko pet milijuna kuna, koliko se iz gradskog proračuna izdvaja za održavanje park šume, iz komunalne tvrtke Parkovi i nasadi preusmjereno je na Javnu ustanovu Marjan, a tijekom ljeta pojačane su ophodnje i dežurstva vatrogasaca i povećan broj dežurnih promatračnica.