POSJET BANGKOKU

Kamala Harris: SAD želi graditi male nuklearne reaktore u Tajlandu

19.11.2022 u 19:02

Bionic
Reading

Sjedinjene Države žele graditi u Tajlandu male modularne nuklearne reaktore kako bi ubrzali energetsku tranziciju monarhije koja uglavnom ovisi o fosilnim izvorima energije, rekla je u subotu američka potpredsjednica Kamala Harris koja boravi u posjetu Bangkoku

Bijela kuća je dodala da je ova najava dio projekta pomoći zemljama koje žele biti ugljično neutralne zbog posljedica klimatskih promjena.

Monarhija s oko 70 milijuna stanovnika oko 85 posto električne energije proizvodi pomoću zemnog plina i ugljena, pokazuju podaci znanstvenog instituta Ember.

Mali modularni reaktori koji se proizvode u tvornici i prenosivi su, ispunjavat će "najviše standarde pouzdanosti, sigurnosti i neširenja" te će osiguravati "pouzdanu energiju 24 sata na dan, sedam dana u tjednu" uz ograničen utjecaj na okoliš, ističe Washington u priopćenju.

Ove modele, slabije i manje od konvencionalnih reaktora, smatraju sigurnijima u nekim slučajevima jer se temelje na pasivnim sustavima koji u slučaju problema ne zahtijevaju nikakvu ljudsku intervenciju.

Ne navodeći vremenski raspored, Bijela kuća je obećala da će pomoći Tajlandu, osjetljivom na klimatske promjene, da ostvari svoj cilj neto nulte stope emisije do 2025.

Kamala Harris koja boravi u posjetu Bangkoku, gdje se održava sastanak na vrhu Azijsko-pacifičkog foruma za gospodarsku suradnju (APEC), sastala se s tajlandskim premijerom Prayut Chan-O-Chaom.

Dvoje čelnika su se osvrnuli na stanje u Mjanmaru gdje se u veljači 2021. dogodio vojni udar.

Potpredsjednica SAD-a je "osudila sadašnje zločine i kršenja ljudskih prava za koje je odgovoran mjanmarski režim", navodi se u priopćenju Bijele kuće.

"Potpredsjednica je jasno rekla da je SAD uz mijanmarski narod", istaknula je.

Hunta na vlasti u Mjanmaru izvijestila je u četvrtak da je oslobodila gotovo 6.000 zatvorenika. Tu je inicijativu američki državni tajnik Antony Blinken nazvao "pozitivnom točkom u nevjerojatno mračnom razdoblju".

U prigodi posjeta Kamale Harris, Bijela kuća je najavila inicijativu s Tajlandom koje je zadaća povećati sigurnost 5G i prijedlog gradnje centra "na svjetskoj razini" specijaliziranog za liječenje raka, u istočnoj pokrajini Chonburiju.