naduvani gosti

Turisti koji dolaze zbog pušenja trave na Tajland nisu dobrodošli

17.08.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Tajlandski ministar zdravstva u srijedu je obeshrabrio turiste da posjećuju zemlju samo kako bi pušili travu, samo dva mjeseca nakon što su doneseni novi zakoni koji su uvelike dekriminalizirali tu drogu

"Ne pozdravljamo takve turiste", rekao je Anutin Charnvirakul novinarima na pitanje o rekreativnoj upotrebi marihuane među stranim posjetiteljima.

Godine 2018. Tajland je postao prva zemlja jugoistočne Azije koja je legalizirala kanabis za medicinsku upotrebu. U lipnju je cijela biljka dekriminalizirana, što je potaknulo široku rekreacijsku uporabu.

Unatoč molbama vlade protiv pušenja trave, tvrtke s kanabisom s posebnim sobama za pušenje bile su hit među lokalnim stanovništvom i posjetiteljima.

Ali onima koji puše u javnosti prijeti tromjesečni zatvor ili novčana kazna u visini 700 dolara.

Anutinovi komentari dolaze u trenutku kada se broj stranih posjetitelja počinje povećavati u zemlji koja se oslanja na turizam. Drugo po veličini gospodarstvo jugoistočne Azije ove godine očekuje 8 do 10 milijuna dolazaka, što je više od ranijih predviđanja od 7 milijuna.

Prošle je godine pandemija srezala broj stranih dolazaka na samo 428.000, u usporedbi s rekordom od gotovo 40 milijuna u 2019. godini.

Tajland je usmjerio svoju politiku prema kanabisu na industriju vrijednu 790,29 milijuna dolara, izgrađenu oko njegovih medicinskih i zdravstvenih prednosti.

Međutim, Anutin je rekao da bi se rekreacijska uporaba mogla istražiti kada se bolje razumije droga.

"To bi moglo doći u bliskoj budućnosti", rekao je.

Tajlandska politika u pogledu kanabisa također je privukla interes regionalnih susjeda poput Malezije, koja proučava upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.