KATASTROFA

Kalifornijom se brzo širi šumski požar, tisuće evakuirane

07.07.2018 u 12:30

Bionic
Reading

Šumski požar koji se brzo širi zbog snažnog vjetra i visokih temperatura, zahvatio je kasno u petak kuće sjeverno od Los Angelesa, zbog čega su tisuće stanovnika Kalifornije primorane na evakuaciju

Požar, jedan od mnogih koji gore u regiji, izbio je u zgradi u gradu Goleti u Kaliforniji u oko 20 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu te se proširio na vegetaciju prije no što je spalio 20 drugih građevina, otkrili su vatrogasci.

Videosnimke prikazuju vatrogasce kako gase nekoliko domova, a vlasti okruga Santa Barbara objavile su da je evakuirano najmanje 2,2 tisuće stanovnika, dok su dvije tisuće bez struje.

Diljem zapada Sjedinjenih Država izbilo je više desetaka požara, uzrokovanih velikim vrućinama, vjetrovima i suhim zrakom.

Prva ljudska žrtva objavljena je u petak kad su pronađeni ostaci neidentificirane osobe u blizini Klamathona na granici Kalifornije i Oregona. 

U ovogodišnjim požarima je dosad izgorilo više od 2,9 milijuna hektara, usporedno s godišnjim prosjekom od 2,4 milijuna u proteklih deset godina, objavio je Državni međuagencijski centar za požare.