SUMNJE U NEPOTIZAM

Kalamburin odvjetnik tražio izuzeće svih sudaca Županijskog suda

Sanja Kalambura

Sanja Kalambura

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Suđenje razriješenoj direktorici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanji Kalamburi danas je odgođeno jer je njen odvjetnik zatražio izuzeće predsjednika, zamjenika i svih sudaca zagrebačkog Županijskog suda s obzirom da je njen suoptuženik Božo Milković otac zamjenika predsjednika tog suda Darka Milkovića

'U kaznenom postupku postoji institut izuzeća na koji se stranke mogu pozvati ukoliko smatraju da egzistira bilo koji zakonski razlog za to, kao što svoj otklon od rada na konkretnom predmetu može zatražiti i sudac koji vodi postupak. U ovom postupku nitko se nije pozvao na primjenu navedenog instituta, tako da nije bilo razloga za njegovu primjenu. Napominjem da, u konačnici, protiv svake odluke suda postoji pravo žalbe, a o žalbama na odluke županijskih sudova odlučuje Vrhovni sud RH, što predstavlja kontrolu zakonitosti rada i odlučivanja nižih sudova pa tako i Županijskog suda u Zagrebu', kazao je za Objektiv glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Naime, suoptuženikov sin je Darko Milković, koji obnaša dužnost zamjenika predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića i predsjednik je Građanskog odjela suda. Tjednik Objektiv je upozorio da to 'implicira da bi na predmet protiv Kalambure i Milkovića mogao indirektno utjecati njegov sin', jer se o sporu raspravlja upravo na Županijskom sudu u Zagrebu.

Sutkinja Rajka Tomerlin Almer stoga je do odluke Vrhovnog suda prekinula raspravu na kojoj se Kalamburi treba suditi zbog optužbi da je 2006. kao voditeljica projekta iz područja zaštite okoliša oštetila Fond za više od 330 tisuća kuna pri nabavi kontejnera za smeće u Perušiću.

Riječ je o postupku zbog kojega je Kalambura nakon samo tjedan dana razriješena direktorske dužnosti u Fondu, jer je uz pravomoćnu optužnicu dobila potvrdu da se protiv nje ne vodi kazneni postupak.

Njen odvjetnik Stjepan Vokić tvrdio je da je prilikom prijave na javni natječaj imala čistu kaznenu evidenciju jer je optužnica bila povučena, no internom istragom na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu otkrilo se da je dobila potvrdu zbog nenamjernog propusta službenice.

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, koja je stala iza imenovanja Kalambure, ustvrdila je da su kaznenu prijavu protiv nje podnijele osobe iz Fonda u čijim nečasnim radnjama nije htjela sudjelovati.

Optužnicu protiv Kalambure USKOK je podigao u svibnju 2010, a u veljači prošle godine postala je pravomoćna. Slučaj je u međuvremenu ustupljen zagrebačkome Županijskom državnom odvjetništvu. Početak suđenja bio je najavljen za kraj kolovoza 2011, no suđenje je odgođeno zato što nisu došli svi optuženici. U travnju ove godine spis je nakratko vraćen tužiteljstvu, nakon čega je 'bez odbačaja optužnice' vraćen sudu.

Uz Kalamburu, USKOK u ovom slučaju tereti bivšeg pročelnika za komunalne poslove u općini Perušić Božu Milkovića, direktora tvrtke koja se bavi zbrinjavanjem komunalnog otpada Srđana Černija, njemačkog poduzetnika Wernera Trautmanna i njegovu suprugu Marinu Vuković-Trautmann.

Kalamburu se po optužnici iz 2010. tereti za zloporabu položaja i ovlasti, Milkovića za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje isprave, a ostalo troje za pomaganje u zloporabi položaja, čime je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost oštećen za 330 tisuća kuna.

Kada suđenje i službeno počne čitanjem optužnice, bit će poznato je li ona u međuvremenu izmijenjena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi