TEMATSKA SJEDNICA

Kakvu će budućnost kurikuluma Jokić predstaviti saborskom odboru?

12.04.2016 u 09:49

Bionic
Reading

Saborski odbor za Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu održat će tematsku sjednicu vezanu uz kurikulum. Tematska sjednica najavljena je još prije mjesec dana, no u međuvremenu je cijela reforma došla u pitanje jer za reformu školstva nisu izdvojena ni ona sredstva koja je država sama, bez natječaja, mogla povući iz EU-a

Na tematskoj sjednici saborskog odbora voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić trebao bi podnijeti izvješće o dosadašnjim i daljnjim aktivnostima.

No kako će predstaviti daljnje aktivnosti, pitanje je s obzirom na to da, kako je tportal prvi objavio, Vlada za reformu školstva nije izdvojila ni ona sredstva koja je država sama, bez natječaja, mogla povući iz EU-a.

Naime, dobro upućeni u sustav obrazovanja tvrde da se navedeni zaključak može izvući iz jučer objavljenog dokumenta koji se zove Indikativni godišnji plan objave operacija/projekata – ESF.

Naime, kako je već više puta najavljivano, bilo je planirano da će Vlada u 2016. povući 50 milijuna kuna iz EU fondova za edukaciju nastavnika potrebnu za eksperimentalno provođenje Cjelovite kurikularne reforme u 60 škola.

Taj novac trebao je biti izravno povučen, bez natječaja, iz tzv. Europskog socijalnog fonda (ESF), a za njegovo povlačenje odgovorni su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao glavni nositelj.

Međutim, ministar obrazovanja Predrag Šustar tvrdi da su sredstva za reformu kurikuluma iz proračuna osigurana, da se najesen kreće s eksperimentalnom probom i da je sada najvažnija javna rasprava.

'Ono što je ključno, postoje neka pravila igre, da su sredstva državnog proračuna osigurana, riječ je oko sedam milijuna kuna. S kolegama ćemo izraditi prijavu na europski Socijalni fond kada za to dođe vrijeme. Cilj je da se krene s eksperimentalnom probom ove jeseni, od toga se ne odustaje. Treba vidjeti, ono što je sada važno jest javna rasprava. Ja se nadam i vjerujem da ćemo stići na vrijeme', rekao je Šustar.