KOJA JE VAŠ TIP

Kakve su žene lijepe u različitim zemljama?

27.06.2014 u 15:16

  • +17

Prije i poslije

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ester Honig

Bionic
Reading

Standardi ženske ljepote razlikuju se od zemlje do zemlje, a ovisni su o rasnim, etničkim, društvenim, kulturnim i brojnim drugim čimbenicima

Dvadesetšestogodišnja američka novinarka Ester Honig nedavno je poduzela zanimljivo istraživanje ne bi li otkrila kako se ukusi muškaraca razlikuju u zemljama na različitim kontinentima. Na ideju je došla prije nekoliko mjeseci tijekom suradnje s grafičkim dizajnerima. Krenula je tako da je poslala svoj autoportret jednom dizajneru na Šri Lanki i zamolila ga da je učini što ljepšom. Rezultat ju je oduševio – stigla joj je Photoshopom uljepšana slika s ružičastim usnicama i zelenkastim sjenilom oko očiju. Ohrabrena intrigantnim iskustvom nastavila je slati istu molbu grafičarima širom svijeta, a projekt je nazvala 'Prije i poslije'

Ako bi neki od grafičara bili zbunjeni zadatkom, objasnila bi im da naprave da izgleda poput modela kakvi krase naslovnice časopisa u njihovim zemljama. Dizajner iz Maroka poslao joj je snimku na kojoj je glavu pokrio hidžabom.

Honig kaže kako je zanimljivo što su se standardi ljepote pokazali prilično europocentričnima – najčešće promjene u rezultatima su posvijetljena put te zelenkasta i plava boja očiju, čak i u nekim zemljama u kojima lokalne ljepotice inače ne izgledaju tako. 'Puno toga može se naučiti iz ovog eksperimenta... Na slici sam ja, a opet to nisam ja', rekla je američka novinarka.

Do sada je primila uratke iz 27 zemalja, a plan joj je nastaviti s projektom. Nažalost, u njezinoj zbirci za sada još nema slike iz Hrvatske, no zato ima iz susjedne Srbije i nekih drugih obližnjih zemalja – Rumunjske, Bugarske, Grčke, Italije i Njemačke. Neke od njih napravili su vješti profesionalci, a druge amateri. Iz nekoliko zemalja stiglo je više rezultata više autora.

Lako je moguće da će vam se u galeriji koju je do sada prikupila više svidjeti neka od verzija iz nekih daljih, egzotičnijih krajeva – pogledajte ih i objavite svoje mišljenje. U galeriji gore se s lijeve strane vidi original, a s desne fotošopirana verzija prema ukusu određene zemlje.