posjet partnerima

Kakve je razgovore o zrakoplovstvu u Izraelu vodio Krstičević?

21.03.2017 u 15:16

Bionic
Reading

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević koji boravi u dvodnevnom posjetu Izraelu sastao se s izraelskim ministrom obrane Avigdorom Liebermanom s kojim je potvrdio visoku razinu prijateljskih odnosa dviju država te zajedničku ambiciju za unaprijeđenje suradnje ministarstava obrane ali i sveukupnih bilateralnih odnosa dviju država, priopćeno je u utorak iz MORH-a

Ministar Krstičević istaknuo je kako Hrvatska vidi Izrael kao jednog od partnera s kojim želi uspostaviti dugoročne, održive i projektno orijentirane oblike suradnje u području sigurnosti i obrane, a na sastanku je bilo riječi i o budućnosti borbenog zrakoplovstva Hrvatske.

'U fokusu Vlade RH su stabilnost i sigurnost i zato smo pokrenuli proces redefiniranja naših strateških dokumenata iz područja obrane i sigurnosti s ciljem uvođenja novog sustava domovinske sigurnosti', rekao je Krstičević prema priopćenju MORH-a.

Na tom putu želimo surađivati s partnerima koji na adekvatan način pristupaju području sigurnosti, dodao je ministar te istaknuo kako je uvjeren u podudarnost nacionalnih interesa Hrvatske i Izraela, jer obje države iako geografski udaljene dijele niz zajedničkih pogleda na svijet.

'Obje države su imale težak put pri stjecanju neovisnosti i zato smo svjesni značaja održavanja spremnosti nacionalnih država na nove sigurnosne izazove', rekao je ministar Krstičević.

Kada se radi o hrvatskom borbenom zrakoplovstvu, Krstičević je zahvalio na mogućnosti 'da prilikom ovog posjeta ekspertni tim MORH-a i OS RH održi razgovore i o borbenom zrakoplovstvu, s obzirom da smo mi u fazi istraživanja svih opcija i mogućnosti koje su trenutačno dostupne na tržištu kako bismo mogli pripremiti sve varijante i modele prije donošenja odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva'.

Dvojica ministara potpisali su Memorandum o razumijevanju u području obrane, koji će biti temelj za unaprjeđenje obrambene suradnje dviju zemalja.

Krstičević je kazao kako je taj dokument platforma na kojoj će se graditi daljnja obrambena suradnja i koji će dati konkretan poticaj da ta suradnja postane redovitija, strukturirana, predvidljivija i sadržajnija.

'To je pravni okvir na temelju kojeg će se unaprijediti obrambena suradnja između Izraela i Hrvatske na vojno-tehničkom području, kao i razmjena iskustava na području izobrazbe, različitih oblika školovanja i obuke, kibernetičkih sposobnosti. Otvaraju nam se mogućnosti suradnje i u području opremanja i modernizacije', rekao je ministar Krstičević te dodao kako ovaj Memorandum obuhvaća i područje za vojno-gospodarske i tehničko-znanstvene aktivnosti te zajednička istraživanja.

Razgovaralo se i o mogućnostima zajedničkih obuka i vježbi, prioritetno vezanih za urbano ratovanje, sudjelovanju na tečajevima za mlade časnike te drugim vidovima zajedničke suradnje, nastavlja MORH.

Ministar Lieberman rekao je kako Hrvatska i Izrael imaju jako dobre političke i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja. 'Potpisivanjem ovog Memoranduma o razumijevanju, proširit ćemo našu obrambenu i sigurnosnu suradnju.  Tijekom ove i iduće godine slijedi realizacija na terenu po područjima koje smo definirali i koja su od zajedničkog interesa i za Izrael i za Hrvatsku', istaknuo je Lieberman, te još jednom zahvalio Hrvatskoj na pružanju pomoći krajem prošle godine kada su pripadnici protupožarnih snaga pokazali svoje sposobnosti i profesionalizam u gašenju velikih požara u Izraelu.

Dvojica ministara na sastanku su razgovarali i o globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj situaciji. 'Uspješna suradnja uključuje i razumijevanje naših međusobnih pogleda na prijetnje i ugroze. Svjesni smo da i na našu sigurnost utječu upravo događaji s područja Mediterana i Bliskog istoka i stoga smo otvoreni i za su jaču suradnju na tom području, kao i za opcije održavanja sigurnosno-obrambenih konzultacija', istaknuo je ministar Krstičević. 

Na kraju sastanka, ministar Krstičević pozvao je svog izraelskog kolegu u službeni posjet Republici Hrvatskoj, na sajam vojne opreme i naoružanja ASDA (Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ), koja će se održati u Splitu krajem travnja ove godine.  

Ministar Krstičević će tijekom popodneva s izaslanstvom posjetiti i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.