TRAŽI SE PROMJENA SMJERA

Kakva je sudbina britanskih Laburista nakon poraza na izborima?

10.05.2015 u 16:19

Bionic
Reading

Britanska Laburistička stranka mora se vratiti u politički centar i uzeti u obzir težnje milijuna glasača koje je zanemarila u predizbornoj kampanji, rekli su u nedjelju visoki dužnosnici te stranke, dva dana nakon teškog potaza na parlamentarnim izborima

Konzervativci, koji su tijekom petogodišnjeg mandata u koaliciji s liberlnim demokratima proveli goleme rezove u javnoj potrošnji, iznenađujuće su osvojili apsolutnu većinu zastupničkih mjesta u parlamentu (331 od 650) i u novom će mandatu vladati samostalno.

Vođa laburista Ed Milliband, za kojega se općenito smatra da je stranku skrenuo ulijevo u odnosu na nekadašnjeg premijera Tonyja Blaira, u petak je dao ostavku nakon što je stranka osvojila samo 232 zastupnička mjesta.

Blair, koji je pobijedio na trima uzastopnim izborima i bio predsjednik britanske vlade od 1997. do 2007., u britanskom nedjeljniku Observeru je napisao da bi laburisti morali biti otvoreniji i ambiciozniji.

'Put prema vrhu je srednji put. Laburizam mora imati ambiciju i težnje, ali i sućut i brigu', napisao je Blair.

'Radničke obitelji... žele znati da će teškim radom i naporima moći pristojno živjeti, uspinjati se i ostvariti uspjeh', dodao je.

Millibandovu strategiju kritizirao je i nekadašnji Blairov bliski suradnik Peter Mandelson.

'Poslani smo sa zadatkom... da iskažemo stajalište, ako se to može tako nazvati, da smo za siromašne i da mrzimo bogate, potpuno zapostavljajući golemi dio stanovništa koji je između toga', rekao je Mandelson u nedjelju.

'Mi smo govorili o vrhu i dnu društva, o minimalnoj plaći i ugovorima s nula sati radnog vremena, o različitim krajnostima, ali gotovo ništa o ljudima koji su između toga, a takvih je većina', suglasan je i Chuka Umunna, poslovni glasnogovornik laburista od 2011. i jedan od najizglednijih kandidata za Millibandova nasljednika na čelu stranke.

Iako utrka za novog predsjednika Laburističke stranke službeno još nije počela, kao mogući kandidati, uz Umunnu, spominju se bivši ministri Andy Burnham i Yvette Cooper, a ne isključuje se da novi laburistički vođa dođe i iz redova mlađih članova stranke poput parlamentarnih zastupnika Dana Jarvisa, Tristrama Hunta, Liz Kendall ili Rachel Reeves.