SLUČAJ TODORIĆ

Kakofonija oko svjedoka: Znamo tko su dvojica od kojih je DORH morao dići ruke, no za misterioznim trećim još se traga

08.11.2018 u 13:23

Bionic
Reading

O za sada misterioznom svjedoku, jedinom od njih 17 koji nije ispitan, ovisi odluka o zadržavanju Ivice Todorića iza rešetaka. U kakofoniji koja je nastala na relaciji Državno odvjetništvo - Županijski sud u Zagrebu spominjalo se svašta, pa i tri neispitana svjedoka. Tportal doznaje da je od njih dvojice tužiteljstvo moralo odustati jer imaju imunitet

Onog dana kada je Ivica Todorić u Londonu, tamo krajem listopada, doznao da će definitivno biti izručen Hrvatskoj, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je da su ispitani svi svjedoci osim jednoga. Odbacio je insinuacije da taj svjedok nije namjerno ispitan. 'Ni slučajno, ništa se ne čeka namjerno. Da smo mogli, davno bismo ga ispitali.' Na pitanje kada će biti ispitan, odgovorio je: 'Ne mogu vam to reći.'

Turudić zamutio vodu

S obzirom na to da je Todoriću još prošle godine određen istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, upravo to će biti jezičac na vagi kada se bude odlučivalo o tome hoće li još neko vrijeme provesti u Remetincu.

Vodu je sinoć pak zamutio šef Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić 'neslužbeno doznavši' kako je DORH odustao od ispitivanja tog posljednjeg svjedoka. Danas se pak službeno korigirao tvrdeći da je DORH obavijestio sud o odustajanju od ispitivanja dvojice svjedoka. No Turudić je opet neprecizan. Od dvojice su odustali, no ne i od trećeg, koji je i dalje neispitan.

O kome je riječ, službeno se ne zna. O njegovu identitetu dobili smo neslužbene i oprečne informacije iz krugova bliskih istrazi. Izvori nam spominju nizozemskog odvjetnika nepoznatog imena, a potom i švicarskog odvjetnika Martina Nessa.

Todorićev odvjetnik Čedo Prodanović nam pak spominje Hansa Christiana Jacobsena, a on se nalazi u kategoriji svjedoka o kojima pišemo u nastavku teksta.

  • +12
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Tko su dvojica svjedoka od kojih je DORH morao odustati?

Ostala dvojica od kojih je DORH definitivno dignuo ruke su nekadašnji članovi Nadzornog odbora Agrokora iz redova Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Naime, na osnovi kredita koji je dao ovoj kompaniji, EBRD je u Nadzorni odbor prvo 2006. postavio Danca Hansa Christiana Jacobsena, a od 2010. do 2013. godine na tom je mjestu bio Francuz s londonskom adresom, Gilles Andre Roger Mettetal.

Upravo je ovaj dvojac Državno odvjetništvo htjelo ispitati u svojstvu svjedoka, no iz jednog nevjerojatnog razloga to im nije pošlo za rukom te su Županijski sud u Zagrebu obavijestili da odustaju od njih.

  • +14
Skidanje velikog Agrokorovog znaka s vrha Ciboninog tornja Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zaštićeni poput diplomata

Naime, vodstvo i zaposlenici Europske banke za obnovu i razvoj uživaju imunitet. Sporazum koji će im jamčiti tu nevjerojatnu privilegiju potpisuju s vladom svake zemlje u kojoj posluju, a s Hrvatskom su takav sporazum formalizirali još 1993. Djelatnicima ove investicijske banke tako je omogućen imunitet kakav imaju diplomati te ih domaći pravosudni organi ne smiju ni ispitati u svojstvu svjedoka.

Ova nevjerojatna praksa na vidjelo je došla 2009., kada je Uskok istraživao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice Tonina Piculu zbog nerealizirane kupnje 46 autobusa. U zatvaranju financijske konstrukcije našao se EBRD, pa kada je istraga pokrenuta, istražitelji su htjeli ispitati jednog od direktora zagrebačkog ureda te banke, no lupili su o zid, isto kao i DORH gotovo deset godina kasnije u slučaju Agrokor.

U Statutu EBDR-a, u poglavlju VIII., članku 51., jasno stoji: 'Svi guverneri, direktori, službenici i zaposlenici banke, kao i stručnjaci angažirani na poslovima za EBRD imaju imunitet u pravnim procesima koji se tiču njihovih angažmana za banku.'

EBRD može i povući imunitet, kao što su to učinili tijekom sumnje u malverzacije četiri službenika ruske podružnice banke 2011. godine.