DUGA POVIJEST LOŠIH POTEZA

Kako su se hrvatski političari (s)lomili na novim automobilima

18.02.2014 u 14:38

Bionic
Reading

Duga je povijest, u najmanju ruku, nespretnih nabava automobila hrvatskih dužnosnika, što lokalnih, što onih na višim pozicijama. Na nabavu novih automobila građani su bili posebno 'alergični' čak i kada kriza nije bila u punom zamahu. Sjećate li se blindiranog BMW-a za Ivu Sanadera koji je koštao kao svi Milanovićevi Audiji zajedno? Ili pak nedavne izjave 'divovskog' varaždinskog gradonačelnika koji je jačinu automobila opravdavao svojom fizičkom veličinom?

Kad su već Milanović i njegovi suradnici previdjeli toliko negativan odjek nabave Audija za oko 650 tisuća kuna po komadu, mogli su barem kontrolirati svoje izjave nakon 'otkrića', a ne se ponašati nakon kao slonovi u staklani. Svakim daljnjim javnim istupom trude se objasniti da zapravo štede, malo se pospu pepelom pa u drugom momentu apsolutno stoje iza tog poteza radeći si svakom nepromišljenom rečenicom, bilo da su u njoj spominje kočija ili pak Sibir, daljnju štetu.

'Uzmite ga nazad!'

No nisu oni ni prvi ni zadnji. Koplja su se oko nabave automobila lomila i ranije. Građani su očito na tu temu izuzetno osjetljivi, tako da svi argumenti za nabavu novih vozila padaju u vodu. Pet je godina prošlo otkako je tadašnji premijer Ivo Sanader kupio blindirani BMW za nevjerojatnih 4,2 milijuna kuna. Doduše, automobil je kupila stranka, novac nije išao iz proračuna. No s obzirom na to da je u aferi Fimi medija i kupnja tog automobila, moglo bi ispasti da je BMW ipak kupljen novcem poreznih obveznika, i to isisanim iz državnih poduzeća.

Nespretne poteze nakon što mediji otkrivaju aferu povlači tadašnji glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak koji bivšeg šefa Uprave BMW Hrvatske Miroslava Grgića moli da blindiranu limuzinu natrag otkupi. Grgić je iznerviran odgovorio da mu ne pada na pamet nuditi vozilo kriminalcima koji jedini mogu za njega biti zainteresirani, posvjedočio je sam Grgić na saslušanju na suđenju za Fimi mediju.

I Jadranka Kosor 'spotaknula se' o automobile


Uskoro Sanader izgovara onu legendarnu 'Doviđenja i hvala vam svima na suradnji' te odlazi s hrvatskog političkog neba. I njegova nasljednica Jadranka Kosor spotaknula se o automobile. Kada je došla na vlast, izdala je zabranu nabave novih automobila za ministarstva. No nedugo nakon toga na zatvorenoj sjednici Vlade donosi se odluka o nabavi 1.241 automobila za ministarstva i ostale državne institucije.

Jak automobil za Habuša velikog

Milanović i njegovi koalicijski partneri imaju pak nekoliko automobilskih afera. HNS-ov varaždinski gradonačelnik Goran Habuš raspisao je natječaj za nabavu automobila koji mora imati minimalno 260 konjskih snaga. 'A, čujte, možda smo mogli malo popustiti na snazi, ali ja sam čovjek krupnih gabarita. Imam više od 100 kilograma, 196 centimetara sam visok i ne stanem u malen i slab automobil', kazao je tada Habuš koji je očito smetnuo s uma da dimenzije automobila ne moraju usko biti povezane s jačinom motora.

No nakon niza medijskih napisa, Habuš popušta i poništava taj natječaj jer je jedina ponuda koja je pristigla za auto tih preformansi iznosila 432.182 kune bez PDV-a te je gradonačenik zaključio da je to ipak previše.

Lovrić Merzel vratila Audi

A nakon što su se mediji dočepali informacije o kupnji novog Audija za Marinu Lovrić Merzel, najpoznatija hrvatska županica nakon nekoliko dana premišljanja vraća Audi leasing kući i kaže da će iz svoga džepa platiti dvije rate koje su došle na naplatu. Nakon toga viđena je u Škodi Octaviji.

Bertović ne može, Zmajlović može

Novi terenac s minimalno 250 konjskih snaga, zatamnjenim staklima, sportskim sjedalima od glatke brušene kože poželjela je i nekadašnja ravnateljica Nacionalnog parka Plitvička jezera Lidija Bertović. Njezin automobil koštao bi oko 500.000 kuna s PDV-om.

No kada to doznaje resorni ministar Mihael Zmajlović, dan nakon što je oglas objavljen u Narodnim novinama, nabavu obustavlja zbog 'neprimjerene kategorije vozila'. Ništa sporno. No možda i jest. Upravo je ovaj ministar za svoje ministarstvo, tj. za potrebe ministra naručio Audi A6 3,0 TDI o kojima je posljednjih dana uglavnom sve rečeno. Taj je Audi za oko 150.000 kuna skuplji od neprežaljenog terenca bivše ravnateljice Plitvičkih jezera.

Gerilski Audi Hajdaša Dončića

Taj je Audi poželio i aktualni ministar Siniša Hajdaš Dončić. Ovog puta nije riječ o gerila-marketingu. Naime, dok je bio krapinsko-zagorski župan, objavio je lažni oglas za nabavu automobila u vrijednosti od 400.000 kuna. 'U ovo recesijsko vrijeme mi smo iskoristili medije kako bismo informacijom da županija nabavlja službeni automobil zadobili medijsku pozornost kako bismo predstavili svoj turistički projekt 'Bajka na dlanu' koji u tišini pripremamo već godinu dana i kojim želimo krenuti u agresivnu kampanju na nacionalne medije, posebice na širem zagrebačkom tržištu', kazao je tada Hajdaš Dončić. Tim je potezom privukao pozornost medija i iskoristio je za predstavljanje projekta koji bi inače zainteresirao tek pokoji lokalni medij.

Župan je objasnio kako je ovdje riječ o tipičnom primjeru 'gerila-marketinga' koji je poznat u poslovnoj ekonomiji, a on je ipak marketinški stručnjak i predaje na fakultetu. Nažalost, sličnom se obmanom ne služi sada kada je na malčice višoj funkciji. Sada je auto pravi.