SVJEDOK NA SUĐENJU HADŽIĆU

'Kako sam preživio masovno pogubljenje na Ovčari'

14.06.2013 u 18:53

Bionic
Reading

Na suđenju bivšem lideru Srba u Hrvatskoj, Goranu Hadžiću, svjedok je ispričao kako je 1991. godine preživio zloglasno masovno pogubljenje na Ovčari, izvještava Balkan Insight

Svjedok GH-054 je preko videolinka dao iskaz na suđenju nekadašnjem lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, ispričavši kako je 20. studenog 1991. godine, nakon što su srpske snage zauzele okupirani Vukovar, iz bolnice odveden na obližnje poljoprivredno dobro Ovčara, piše Balkan Insight

'Otišao sam u bolnicu dan ranije zato što je toga dana granatirana moja zgrada. Vjerovali smo da nam se ništa ne može dogoditi', rekao je svjedok.

'Kada smo stigli na Ovčaru, uzeli su nam sav novac, dokumente, sve. Zatim su nam naredili da prođemo kroz špalir četnika, koji su nas tukli', dodao je on.
Poslije pada Vukovara, na Ovčari je pobijeno na stotine zarobljenika.

Objašnjavajući kako je uspio preživjeti pogubljenje svjedok je ispričao da je imao sreće jer ga je jedan od vojnika prepoznao i garantirao za njega rekavši da nije sudjelovao u ratu kao hrvatski vojnik.

Haški tribunal je osudio pukovnike Vojske Jugoslavije (VJ) Milu Mrkšića i Veselina Šljivančanina na 20 i 10 godina zatvora za zločine počinjene na Ovčari.

Hadžića se tereti za ratne zločine, među kojima su progon, istrebljenje i mučenje nesrpskih civila, počinjene u periodu između 1991. i 1993. godine.
Tijekom rata u Hrvatskoj Hadžić je obavljao dužnost predsjednika vlade SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, a nakon toga bio je i predsjednik Republike Srpske Krajine.

Svjedokinja Katarina Pitl dala je iskaz o tome kako je u kolovozu 1991. godine pobjegla iz rodnog Erduta jer se 'bojala prisutnih vojnika'.

'Moj suprug je ostao. I to je bilo to. Kasnije, poslije rata, identificirala sam njegove posmrtne ostatke', kazala je Pitl.

Prema navodima optužnice, Hadžić je bio dio udruženog zločinačkog pothvata, zajedno s nekadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, predsjednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem i vođom paravojnih formacija Željkom Ražnatovićem Arkanom

Ovog tjedna svjedočio je i bivši srpski policajac Milomir Kovačević, koji je ustvrdio da je 's raznih strana čuo da paravojne formacije kontrolira srpska služba sigurnosti'.
'Vidio sam Hadžića u vojarni kod Bubanj Potoka', rekao je svjedok govoreći o vojnom objektu blizu Beograda iz kojeg su pripadnici Jugoslavenske narodne armije (JNA), srpske policije i paravojnih snaga slani na ratište u Hrvatsku.

Kovačević je dodao da je tamo vidio i Arkana, kao i visoke funkcionare službe sigurnosti Franka Simatovića i Radovana Stojičića. Bivšeg šefa Službe državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog zamjenika Franka Simatovića Frenkija, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice, Haški sud je 30. svibnja ove godine nepravomoćno oslobodio krivnje po svim točkama optužnice. Takva presuda je skandalizirala sve civilizirane ljude, posebno pravne stručnjake i humaniste.

Suđenje Hadžiću se nastavlja.