ZELENA AKCIJA

Kako riješiti problem s Jakuševcem?

29.08.2012 u 21:28

Bionic
Reading

Zelena akcija smatra da je sadašnje stanje u gospodarenju otpadom Grada Zagreba rezultat dugogodišnje nebrige i brojnih propusta zagrebačkog gradonačelnika, Gradske skupštine i Ministarstva zaštite okoliša, ističući kako je potrebno uvesti više mjera za smanjenje nastanka otpada te povećanje mogućnosti njegova recikliranja

Zelena akcija u priopćenju ističe kako ni jučerašnja sjednica Gradske skupštine nije donijela nikakvo rješenje tog problema. Podsjeća da je Grad Zagreb prije tri godine pokrenuo proces izrade Plana gospodarenja otpadom, koji do danas nije završen, što je, ocjenjuju, dovelo do neodržive situacijom u kojoj se količina otpada na Jakuševcu svake godine povećava za oko 300.000 tona. Time se, naglašavaju, Grad Zagreb oglušio na odredbu Zakona o gospodarenju otpadom prema kojem je donošenje Plana obavezno.

Gradsku skupštinu Zelena akcija proziva zbog toga što nije preuzela aktivnu ulogu u rješavanju problema gospodarenja otpadom, a Ministarstvo zaštite okoliša što zakonskim mjerama nije prisililo Grad Zagreb na odgovorno ponašanje prema tom problemu.


Kako bi se problem gospodarenja otpadom riješio, ističe Zelena akcija, potrebno je uvesti mjere za smanjenje nastanka otpada poput naplaćivanja prema količini otpada, a ne prema kvadraturi kućanstva ili poduzeća, mjere za povećanje recikliranja/kompostiranja otpada poput skupljanja sortiranog otpada 'od vrata do vrata'. Također, dodaju, potrebno je izgraditi sortirnice otpada, kompostanu i postrojenje za bioplin u kojima bi se odvajale različite vrste otpada koji se može reciklirati te izgraditi postrojenja za mehaničko – biološku obradu otpada, kojim se od ostatnog otpada dodatno izdvajale vrijedne sirovine.

'Ovim koracima postojeća se količina otpada može smanjiti za više od 80 posto, dok postrojenje za termičku obradu otpada, tj. spalionica, može smanjiti količinu otpada za maksimalno 70 posto, uništavajući pri tome vrijedne sirovine koje se nalaze u otpadu. Iako se trenutno u Zagrebu odvaja tek 25 posto otpada, problem se može početi rješavati relativno brzo', ističe Zelena akcija ocjenjujući kako bi takav sustav gospodarenja otpadom u razumnom roku omogućio zatvaranje odlagališta na Jakuševcu.