SAVJETI EUROPSKE KOMISIJE

Kako možete znati je li igračka sigurna za vaše dijete?

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 26.02.2015 13:49
  • Objavljeno 26.02.2015 u 13:49
igračke

igračke

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStock

Na policama trgovina moguće je pronaći tisuće igračaka i katkad je kupcima teško donijeti ispravnu odluku. Stoga je za kupce iznimno bitno da budu informirani o najnovijim standardima sigurnosti proizvoda te da budu ustrajni u ostvarivanju svojih prava, poručila je Europska komisija hrvatskim građanima, savjetujući ih u okviru informativne kampanje 'Potrošači upoznajte svoja prava!' kako da donesu ispravnu odluku prilikom kupnje igračaka

Igračke u Europskoj uniji moraju ispunjavati najviše zdravstvene i sigurnosne standarde, a oznaka CE obavezna je za igračke koje se proizvode i prodaju na tržištu EU. Trgovine redovito nadziru sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja, a proizvođači koji na tržište EU plasiraju nesigurne proizvode mogu biti kažnjeni i odgovorni su za bilo kakvu štetu koja je prouzročena korištenjem njihovog proizvoda, podsjeća Europska komisija.

Što označava kratica CE?

Oznaka CE je izjava proizvođača da je proizvod usklađen sa svim tehničkim propisima EU-a, uključujući i sigurnosne propise, koji su među najstrožima na svijetu. Oznaka vrijedi samo za neprehrambene proizvode. No, ova oznaka ne jamči da je proizvod siguran. Ipak, jasno je da proizvođač stavljanjem oznake na proizvod preuzima na sebe svu odgovornost da je on u skladu sa svim sigurnosnim zahtjevima EU-a. Ovisno o proizvodu, nadzor nad CE oznakama provode nadležna tijela sukladno propisanom djelokrugu rada. Primjerice, sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja za igračke, a tržišni inspektori Ministarstva gospodarstva za električne kućanske aparate.

Potrošači ne bi trebali kupovati igračke bez CE oznake istaknute na samoj igrački ili na pakiranju. Trebali bi izabirati igračke prikladne dobi djeteta, njegovim sposobnostima i stupnju vještina. Također, djeci mlađoj od tri godine ne treba kupovati igračke sa sitnim odvojivim dijelovima. Dobne i sigurnosne preporuke na proizvodima se nalaze s razlogom i treba ih shvatiti ozbiljno.

Ako posumnjaju u sigurnost proizvoda, automatski bi ga trebali prestati koristiti i kontaktirati nadležne institucije. No, potrošači trebaju imati na umu da se sigurnosni propisi u Europskoj uniji ne primjenjuje na proizvode kupljene online od trgovaca izvan EU-a, stoga bi trebali biti oprezni od koga i što kupuju.

Što sa sigurnošću ostalih proizvoda?

Ako posumnjaju u sigurnost proizvoda (hrane, kozmetike, elektroničkih uređaja, ekspres lonaca, upaljača itd.), potrošači bi ga trebali prestati koristiti i kontaktirati nadležnu instituciju. Nadležne institucije također su odgovorne za razmjenu informacija između država članica i Europske komisije o opasnim proizvodima pronađenim na njihovom tržištu kroz RAPEX - Rapid Alert System for non-food dangerous products (Sustav za brzo obavještavanje o opasnim neprehrambenim proizvodima).

Europska komisija savjetuje da se prate sigurnosna upozorenja; treba ih pažljivo pročitati prije kupovine i potom ih precizno slijediti. Uputstva treba čuvati za kasniju upotrebu, što će pomoći pri sigurnom korištenju proizvoda. Ako se proizvodi kupuju u Hrvatskoj, uputstva moraju biti dostupna na hrvatskom jeziku. Naposljetku, valja izbjeći sigurnosne rizike: djeca primjećuju i žele se igrati sa stvarima koje i odrasli koriste. Elektronika, aparati i alati vrlo su privlačni djeci. Takvi proizvodi trebaju se čuvati na sigurnom i izvan dosega djece.

Žele li potrošači saznati više o sigurnosti proizvoda mogu posjetiti internetsku stranicu informativne kampanje Europske komisije 'Potrošači, upoznajte svoja prava', gdje također mogu pronaći i letak o sigurnosti proizvoda kao i ostale potrošačke teme uključujući relevantne institucije koje mogu kontaktirati za savjet i informacije u slučaju bilo kakvih poteškoća.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!