TROŠENJE PRORAČUNSKIH KUNA

Kako liječnici potkradaju riječki KBC za putne troškove

KBC Rijeka

KBC Rijeka

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Ukupni trošak KBC-a Rijeka za mjesečnu naknadu za prigradski prijevoz djelatnika iznosi oko 260 tisuća kuna, a ispada da krade svaki peti zaposlenik s tog popisa, na kojem su uglavnom – dobrostojeći liječnici

Prošlog tjedna otkriveno je da su i tri člana jedne obitelji zaposlena u KBC-u Rijeka, po svemu sudeći, lažno prijavljivala prebivalište. Na taj način mjesečno im je bila osigurana nepripadajuća imovinska korist od oko 4.500 kuna, dok se na godišnjoj razini skupio sasvim zadovoljavajući iznos od 50 tisuća kuna. Novi list u posjedu je popisa koji se odnosi na mjesečne naknade za prijevoz djelatnika KBC-a u prigradskom prijevozu.

Potkradanje proračunskih kuna

Zbog lažnih prijava prebivališta, osječka je policija kazneno prijavila četiri osobe iz Osijeka u dobi između 33 i 48 godina. Oštetili su državni proračun za više od 200 tisuća kuna. Istragom je utvrđeno da je četvorka između 2009. i ove godine lažno prijavila svoje mjesto prebivališta zbog isplaćivanja većih naknada za prijevoz. Žena od 41 godinu te 48-godišnjak, 36-godišnjak i 33-godišnjak prijavili su da žive u Slavonskom Brodu, Dalju, Županji i Antunovcu, dok su stvarno živjeli u Osijeku. Naravno, nije Slavonija izuzetak. I u ostatku Hrvatske doslovno se potkrada sustav preko naknada za prijevoz temeljem lažno prijavljenog prebivališta. Osim u prosvjetnim službama gdje je to najprisutnije, lažna prijava prebivališta specijalitet je i u zdravstvenim krugovima.

Od navedenih 250 osoba koje, navodno, imaju pravo na troškove prigradskog prijevoza, prema mišljenju i analizi izvora iz KBC-a, za njih čak 50 može se reći da to pravo zloupotrebljavaju.

Zvuči nevjerojatno da svaki peti zaposlenik koji je prijavljen u prigradskom području i ostvaruje pravo na povećanu naknadu za troškove prijevoza lažira podatke o svom prebivalištu. Naknade koje takvi zaposlenici ostvaruju za prijevoz iznose, od nekoliko stotina do više od 2.000 kuna mjesečno. Ukupni trošak KBC-a za mjesečnu naknadu za prigradski prijevoz djelatnika iznosi oko 260 tisuća kuna, a ukrade se, temeljem lažne prijave o prebivalištu, i do 60 tisuća kuna. Dok KBC Rijeka, uostalom kao i svi klinički centri u Hrvatskoj, reže troškove na svim razinama, zbog čega pod znak pitanja često dolazi i kvaliteta pruženih usluga prema pacijentima, istodobno neodgovorni zaposlenici unutar sustava koriste njegove slabosti te uz plaću ostvaruju još jedan neoporezivi prihod, nekima vjerojatno dovoljan za plaćanje stambenog ili kredita za vozilo.

Prosječna mjesečna naknada koja se isplaćuje zaposlenicima koji žive u prigradskom području iznosi oko 1.000 kuna za područje Jadranova, Crikvenice i Novog Vinodolskog. Oni koji imaju lažna ili prava prebivališta na Krku mjesečno će dobiti čak i do 1.400 kuna za prijevoz. Iste naknade otprilike su i za područje Gorskog kotara. Naravno, osobe koje lažno prijavljuju prebivališta u cilju stjecanja imovinske koristi ne treba poistovjećivati s brojnim zaposlenicima KBC Rijeka koji naknadu za prijevoz koriste opravdano.

Dugogodišnji zaposlenik KBC-a za Novi list tvrdi da je prijava lažnih prebivališta problem koji postoji godinama tijekom kojih je KBC Rijeka izgubio milijune kuna.

Žalosno je da ima liječnika, i to vrlo cijenjenih doktora, koji lažno prijavljuju da im je prebivalište u Dobrinju, a u stvarnosti žive na Trsatu gdje svaki slobodan trenutak, tako da ih svatko može vidjeti, ili šeću ili sjede u kafićima. Neki su prijavljeni u Šilu, dobiju mjesečnu naknadu od oko 1.000 kuna, a stvarno žive u Kostreni. Osim što im se neosnovano plaća naknada za prijevoz, zbog prijave prebivališta na Krku imaju pravo i na besplatnu kartu za krčki most', kaže izvor.

Imamo i slučaj liječnika koji je također prijavljen na Krku, a živi na Krnjevu. Točno se zna u kojoj kući. Morate znati da u ovakvim slučajevima nije riječ o osobama s nižim primanjima, što bi im možda mogla biti nekakva olakotna okolnost. Ovdje, međutim, nije riječ o pomoćnom osoblju, nego o ljudima koji si unutar sustava zdravstva, bez obzira na to što su i s plaćama koje dobivaju podcijenjeni, mogu osigurati solidan životni standard. Većina njih, uostalom, prijavljuje prebivalište u mjestima gdje imaju vikendice, što ipak govori o sređenom životu srednje klase. Postoji slučaj liječnika koji ima tri stana u Rijeci, u jednom od njih živi, a prijavio je prebivalište u Selcu gdje ima vikendicu u kojoj boravi samo tijekom ljeta. Takav godišnje na lažnom prebivalištu zaradi više od 10 tisuća kuna, za koliko ošteti KBC Rijeka. Nije jasno ni koja je logika da KBC Rijeka zapošljava medicinsku sestru iz Karlovca kojoj plaća mjesečni trošak dolaska na posao preko 2.300 kuna. Ili je možda sestra samo prijavljena u Karlovcu, a živi negdje u Rijeci ili oko Rijeke', navodi izvor Novog lista.

Uvjeren je da uprava KBC-a i unutarnja kontrola imaju sve podatke o lažiranim prebivalištima, s time da se potkradanje s jedne strane prešutno odobrava, dok se s druge strane stalno traže veća sredstva za normalno funkcioniranje Kliničkog bolničkog centra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi